test
onsdag, 19 juni, 2024
onsdag, juni 19, 2024

Terrorattacken på snabbtåget Thalys 2015: Ayoub El Khazzani dömd till livstids fängelse

Ayoub El Khazzani, gärningsmannen vid den misslyckade terrorattacken mot snabbtåget Thalys mellan Amsterdam och Paris 2015, dömdes idag till livstids fängelse av en domstol i Paris. Den 21 augusti 2015 gick El Khazzani ombord på tåget i Bryssel beväpnad med en Kalasjnikov, en pistol, en kniv och 300 patroner. Han övermannades av passagerare, däribland två civilklädda amerikanska soldater på semester. De hade kastat sig över honom, vilket hindrade honom från att ”urskillningslöst och likgiltigt döda alla passagerare”, sade domstolen i sin dom

Tre andra män, medbrottslingar till skytten, dömdes till mellan sju och 27 års fängelse. Ayoub El Khazzani, som skulle genomföra attacken, dömdes den 17 december till livstids fängelse av en specialdomstol i Paris för den misslyckade attacken på tåget mellan Amsterdam och Paris i augusti 2015, ett terrordåd som stoppades av passagerare som lyckades övermanna skytten.

Tre män som anklagas för att ha hjälpt skytten och hans uppdragsgivare Abdelhamid Abaaoud, som också samordnade attackerna i Paris den 13 november 2015, dömdes också till mellan sju och 27 års fängelse.

Under hela rättegången har El Khazzani hävdat att hans enda uppdrag var att döda amerikanska soldater och medlemmar av Europeiska kommissionen, som skulle vara närvarande ombord på tåget enligt Abaaoud. Domstolen påpekade att amerikanerna inte bar ”några särskiljande tecken” och att El Khazzani hade bordat tåget utrustad med ”en veritabel arsenal”, ”sannolikt för att skapa flera offer”. Hans syfte var därför att ”blint och urskillningslöst” döda de ungefär 200 passagerarna på tåget, sade domaren. Enligt AFP påminde domaren också om att den misslyckade attacken var en del av ”en veritabel kampanj av massattacker som nådde sin topp” vid attackerna i Paris den 13 november och i mars 2016 i Bryssel.

När domen meddelades var de fyra åtalade oberörda. Ayoub El Khazzani dömdes till livstids fängelse, med ett minimum av 22-år och livstids utvisning från Frankrike. Rätten följde därmed åklagarens yrkande som ansåg att den 31-årige marockanen vägrade att ”ta ansvar” för sin handling och hade ”låst sig vid en fantasifull version”. Domstolen ”har inte övertygats av era förklaringar”, sade domaren, Franck Zientara.

Under hela rättegången har jihadisten, som varit radikaliserad sedan 2014, upprepade gånger hävdat att hans plan inte var att begå massmord. Abdelhamid Abaaoud, samordnaren av attackerna den 13 november, bland annat mot konserthallen Bataclan, påstås ”bara” anförtrott honom uppgiften att döda medlemmar av Europeiska kommissionen och de amerikanska soldaterna på tåget, utan att kunna ge något verkligt svar på hur han skulle kunna identifiera dem. Han skulle enligt egen uppgift ha ångrat attacken i sista stund, strax efter att han kommit ut från toaletten med bar överkropp, beväpnad med en Kalasjnikov, en pistol och en kniv.

Han kom då öga mot öga med Damien A, en 28-årig passagerare, och brottades med honom. Han öppnade sedan eld mot Mark Moogalian, en fransk-amerikansk lärare som hade flytt med automatkarbinen som El Khazzani hade tappat. El Khazzani övermannades sedan av flera passagerare, däribland tre unga amerikaner som semestrade i Europa den sommaren. De hyllades senare som hjältar, och fick spela sig själva i en film regisserad av Clint Eastwood.

Enligt åklagarsidan var det endast defekt ammunition och ingripandet av dessa passagerare som hindrade El Khazzani från att begå en ”massaker”. El Khazzani visade ”sin beslutsamhet att genomföra planen att döda alla passagerare”, sade Franck Zientara.

På onsdagen vädjade hans advokat, Sarah Mauger-Poliak, till domstolen om att ”undvika livstid” för hennes klient som hon kallade, ”ångerfull”, ”som har tänkt efter, som har utvecklat sig”. Ombedd att tala en sista gång innan rätten skulle överlägga, uttryckte El Khazzani sin beklagan ”för offren, som jag felaktigt angrep”. ”Jag är ledsen, från djupet av mitt hjärta”, tillade han. ”Det sliter mig i stycken, det jag har gjort, det fryser mitt blod”, sade han, och hans röst kvävdes av snyftningar, enligt en närvarande AFP journalist.

Även om rättegången inte kastar fullt ljus över fallet, sade han att han hade ”sagt allt” under rättegången, ”från [hans] resa från Syrien till slutet”. ”I min cell funderade jag på att skada mig själv, men jag gjorde det inte för att kunna vara här.”

Under aliaset ”Krypskytten Abu Hamza” inom IS var Bilal Chatra en 24-årig algerier som spelade rollen som ”spanare” för att få Ayoub El Khazzani och Abdelhamid Abaaoud från Syrien till Belgien. Han fick ett 27-årigt fängelsestraff, med två tredjedelar av tiden ovillkorligt, och även han livstids utvisning. Han skickade ”regelbundet information till Abaaoud och El Khazzani om de vägar som var säkrast för att ta sig till Europa för att undvika att Abaaoud, som var efterlyst, skulle bli gripen”, sade domare Zientara. Domstolen är också övertygad om att han var i Bryssel vid tidpunkten för händelsen, i motsats till vad han själv påstår.

25 och 8 års fängelse för de två andra svarandena

Mohamed Bakkali dömdes till 25 års fängelse, med två tredjedelars säkerhetsstraff, och livstids utvisning från Frankrike. Åklagaren anser att den 33-årige belgiske medborgaren är den förare som hämtade Abaaoud och El Khazzani i Ungern och Tyskland och tog dem till en lägenhet i Bryssel. Han är även åtalad för sin medverkan i attackerna den 13 november, men förnekade under hela rättegången sin inblandning i Thalys-attacken. ”Domstolen övertygades inte av era försäkringar om er oskuld”, sade domare Franck Zientara, och tillade att telefonspårningen visade att denna nära vän till bröderna El Bakraoui, som sprängde sig själva i Bryssel i mars 2016, var medskyldig.

Slutligen dömde domstolen Redouane El Amrani Ezzerrifi till 7 års fängelse. Den 28-årige marockanen hjälpte tre personer som ville ansluta sig till IS att resa till Syrien. Han umgicks med Abdelhamid Abaaoud 2014 och bodde med honom i en månad i Turkiet och fyra dagar i Aten, medan Abaaoud planerade attackerna i Belgien. Efter att ha återvänt till Europa, gav migranten anvisningar till Abaaoud ”för att komma till Österrike” och att undvika de säkerhetstjänster som letade efter honom, sade Franck Zientara.

Senaste