fredag, 24 maj, 2024
fredag, maj 24, 2024

Tidning hade ”neger” som svar i korsord

En korsordslösning som inkluderade ordet ”neger” har utlöst starka reaktioner efter att det publicerades i Nya Lidköpings-Tidningen den 2 augusti. Incidenten har lett till en ursäkt från mediechefen på NWT Media, som beklagar det inträffade. Även Europa Press, som ligger bakom korsordet, har publicerat ett skriftligt uttalande där de uttrycker förfäran över ordvalet. Ordet ”neger” var enligt korsordet ett annat ord för ”mörkhyad person”.

Korsordet, publicerat den 2 augusti, uppmanade lösningsläsarna att fylla i ordet ”neger” under beskrivningen ”mörkhyad person”. Efter att detta uppmärksammats av upprörda läsare togs korsordet snabbt ned och Nya Lidköpings-Tidningens redaktionschef Malin G Pettersson tog offentligt avstånd från ordvalet.

Mikael Rothsten, mediechef på NWT Media som äger tidningen, har offentligt bett om ursäkt för händelsen och betonar att ord likt ”neger” inte hör hemma i korsorden som publiceras i deras tidningar.

”Det som har hänt är beklagligt. Det ska självklart inte finnas något sådant här i korsorden i våra tidningar”, sa Rothsten och förklarade att korsorden kommer från en extern leverantör och att de inte kontrolleras av tidningens redaktion före publicering.

Frågan om ökad intern kontroll över korsorden har uppkommit, och Rothsten medgav att de kommer att överväga detta alternativ på kort sikt. Samtidigt underströk han att de ”måste kunna lita på sina leverantörer” att leverera korsord av hög kvalitet. Han nämnde även att NWT Media inte har kapaciteten att granska varje enskilt korsord internt.

När det gäller den externa leverantören, Europa Press, sa Rothsten att leverantören, Europa Press, är en etablerad leverantör på marknaden som de haft ett samarbete med under många år. Han säger även att de varit i kontakt med företaget som uttryckt ånger över händelsen.

Richard Steinsvik, VD för Europa Press, skriver i ett uttalande att de är ”förfärade” över att ett ord som ”neger” slunkit in i deras korsord:

”Vi har blivit informerade om att denna situation har uppstått och är naturligtvis förfärade och bestörta över vad som hänt. Europa Press tar avstånd från all typ av rasism och accepterar inga avvikelser. Vi värnar om alla människors mänskliga rättigheter och värdighet.”, skriver VD:n och fortsätter:

”Som agent måste vi naturligtvis ta en del av ansvaret i denna situation, och vi har varit i kontakt med kunden och bett om ursäkt för det inträffade och för att det har brustit i rutinerna. Vi ser allvarligt på det inträffade och tittar nu på ytterligare korrhantering innan ett korsord levereras, och om vi kan fortsatt representera den här upphovsmannen”.

Senaste