Antalet utvisningar av utländska medborgare som döms för brott kan komma att öka markant. En ny statlig utredning, som nyligen överlämnades till migrationsminister Johan Forssell (M), föreslår omfattande skärpningar i regelverket. Tidöregeringen menar att förslagen kan leda till en sexfaldig ökning av antalet brottsutvisningar, från omkring 500 till 3 000 per år.
Utredningen, med titeln Ett skärpt regelverk om utvisning på grund av brott, syftar till att stärka rättssystemets möjligheter att utvisa personer som begår brott i Sverige. Regeringen vill också harmonisera det svenska regelverket med EU:s minimikrav.
– Det är dags att sätta stopp för att personer kommer hit och begår brott utan att det får konsekvenser, sade Johan Forssell under pressträffen.

En av de mest centrala förändringarna är att utvisning ska kunna ske redan vid brott där påföljden överstiger böter. I dag krävs normalt ett fängelsestraff på minst sex månader för att utvisning ska bli aktuellt. Den föreslagna ändringen sänker därmed tröskeln för när brott kan leda till utvisning.
Dessutom ska åklagare bli skyldiga att alltid yrka på utvisning i de fall där brottet enligt lag är utvisningsgrundande. Tidigare har detta varit föremål för individuell prövning. Johan Forssell uttryckte under pressträffen att han menar att det är ”ett sätt att visa respekt för brottsoffren”.
Utredningen föreslår att domstolarnas roll i att bedöma om utvisning kan verkställas ska begränsas. I stället ska Migrationsverket ta över ansvaret för att pröva eventuella hinder mot att genomföra utvisningar. Bedömningen om utvisning ska därmed göras striktare, utan att domstolar behöver väga in exempelvis säkerhetsläget i hemlandet. Förslagen omfattar också nya tidsramar för återreseförbud:
- Fem års förbud vid lindrigare brott, straff under sex månaders fängelse.
- Tio år vid straff på sex månader till ett år och sex månader.
- Permanent återreseförbud vid straff över ett år och sex månader.
Samtidigt föreslås att dagens särskilda skyddsregler tas bort för personer som kommit till Sverige före 15 års ålder och vistats här i minst fem år.

Förslagen ska nu behandlas politiskt. Om de godkänns av riksdagen, föreslås att lagändringarna träder i kraft den 1 januari 2027.
Läs vidare: Majoriteten av våldtäkter begås av invandrare – men många utvisas inte
Läs vidare: SD:s ungdomsförbund vill utvisa Palestinademonstranter