söndag, 26 maj, 2024
söndag, maj 26, 2024

Trump anklagas för att håna stupade

Den 3 september publicerade det amerikanska månadsmagasinet The Atlantic en artikel som anklagade Donald Trump för att ha fällt nedsättande kommentarer om stupade soldater. Historien plockades omgående upp av liberala amerikanska medier och återgavs av samtliga svenska systemmedier som ett faktum. Ingen inspelning har dock presenterats av de påstådda kommentarerna, och många motsäger berättelsen.

President Trump påstås ha fällt kommentarerna före ett planerat besök vid Aisne-Marne American Cemetery and Memorial, en begravningsplats utanför Paris för amerikanska soldater som stupat i det första världskriget.

När The Atlantics historia återgavs av andra medier hamnade dock ett par aspekter i skymundan; att händelsen skall skett för två år sedan, att tidningen endast hänvisar till anonyma källor och att den stödde Hillary Clinton inför presidentvalet 2016. Sedan dess har The Atlantic varit kritisk till Trump och krävde 2019 på ledarplats att presidenten skulle ställas inför riksrätt. Ytterligare en märklighet är att den två år gamla historien publiceras nu, två månader före årets presidentval.

Enligt artikeln i The Atlantic ville Trump ställa in besöket för att han var orolig för att hans frisyr skulle förstöras av det fallande regnet. Ett annat skäl skall ha varit att inte såg vitsen med att hedra stupade soldater, vilket han då påstås ha uttryckt med ”Varför skall jag åka till den begravningsplatsen? Den är fylld med förlorare”. Vid ett senare tillfälle skall han ännu en gång ha refererat till de begravda soldaterna med ett förklenande omdöme.

Trump själv har hela tiden förnekat historien, och sade till en samlad presskår kvällen efter artikelns publicering:

– Om de verkligen finns, om det verkligen finns människor som skulle ha påstått det, är de kryp och lögnare. Och jag kan svära på vad som helst att jag aldrig har sagt det om våra stupade hjältar. Det finns ingen som respekterar dem mer [än jag]. Vilket odjur skulle säga något sådant?

Flera nuvarande och tidigare medarbetare försvarar Trump och ifrågasätter The Atlantic. Den tidigare tillförordnade stabschefen Mick Mulvaney menar att historien helt enkelt är påhittad och skrev den 4 september på Twitter:

”Som ni antagligen kan föreställa er har jag sett en hel del skandalösa (och falska) attacker mot presidenten under de senaste åren. Men hela den här historien om sårade soldater går verkligen ett steg längre.”

En av Trumps tidigare rådgivare skrev kort och gott:

”Jag var med på resan. The Atlantics historia är inte sann. Punkt.”

Bland alla som avvisar historien, kan nämnas den tidigare säkerhetsrådgivaren John Bolton, som deltog på resan i Frankrike. Han har flera gånger kritiserat presidenten, men sade i en intervju för Fox News om det inställda besöket vid begravningsplatsen:

– Jag hörde inte någon av de där kommentarerna eller ens något som liknade dem. Jag var på plats vid den tidpunkten på morgonen då det beslutades att han inte skulle åka till Aisne-Marne-kyrkogården. Det var ett helt väderrelaterat beslut, och jag tyckte att det var riktigt.”

Att beslutet att avblåsa besöket varken fattades av Trump själv, eller hade något med hans hår att göra, bekräftas av fler som var på plats. En journalist från nättidningen BuzzFeed News kunde dessutom presentera dokument från den amerikanska flottan som visar att de ställde in helikopterturen på grund av de dåliga väderförhållandena.

Senaste