lördag, 18 maj, 2024
lördag, maj 18, 2024

Tusentals ska slumpmässigt testas för covid-19

För att försöka ta reda på ungefär hur svenskar som är smittade av det nya coronaviruset kommer tusentals personer slumpmässigt att testas under en tvåveckorsperiod.

Idag finns det drygt 1900 bekräftade fall av coronasmittade i Sverige. Men hur många som egentligen är smittade är svårt att säga, inte minst därför att svenska myndigheter av resursbrist på flera håll upphört att testa andra än redan sjuka personer.

Men nu ska slumpmässiga tester genomföras på ett par tusen personer för att skapa sig en uppfattning av smittans utbredning, meddelade Sveriges statsepidemolog Anders Tegnell på söndagen.

– Det är en bra början för att få en bild av hur många som egentligen är smittade i Sverige, säger han till TT angående testerna.

Tegnell tycker dock inte det finns någon anledning att följa Världshälsoorganisationnes råd att testa så många personer som möjligt.

– Nej, det skulle inte leda till något och ta ohyggligt mycket resurser. Genom att testa ett tusental personer får vi veta precis lika mycket som om vi testar många. Som läget är nu förändrar det inte någons liv att veta om man har eller har haft corona, säger Tegnell.

Senaste