Noubi Mehdi och Kahlid Taha är 19 respektive 26 år gamla och har båda medborgarskap i Algeriet och saknar svenskt medborgarskap. I Sverige har de ingen taxerad inkomst, däremot har de skulder på 22 000 respektive 25 000 kronor. De båda har också en omfattande kriminell bakgrund. Bland annat har Mehdi dömts ett par gånger för misshandel, varav den ena var grov. Redan i samband med det fallet dömdes Mehdi till utvisning av hovrätten. Utöver misshandel har Mehdi även gjort sig skyldig till ringa stöld, ringa bedrägeri och flera fall av ringa narkotikabrott. Taha har även han dömts till misshandel, efter att ha sparkat och slagit en äldre man. Sedan tidigare är Taha även dömd hela fyra gånger för grov stöld, en gång för stöld av normalgraden, flera gånger för ringa narkotikabrott och en gång för ofredande.
Den 27 januari i år hade Noubi Mehdi och Kahlid Taha, enligt åklagarens gärningsbeskrivning tillsammans och i samförstånd ”olovligen tagit en guldhalskedja”, något som värderats till ungefär 30 000 kronor. Den grova stölden var något som skedde utanför en nattklubb i centrala Göteborg mot en 61-årig man. Under händelseförloppet var Mehdi dessutom drogpåverkad och beväpnad med kniv. En kollega till den 61-årige målsäganden och entrévärden till nattklubben har vittnat om den grova stölden, något som lett till den fällande domen från Göteborgs tingsrätt.
Utredning
Målsägandens uppgifter:
Den 61-årige målsäganden berättar att han befann sig i centrala Göteborg och att han umgicks med några kollegor när två män plötsligt kom och började prata med dem. Först bad männen om eld för att tända sina cigaretter och sedan erbjöd de sig att bjuda på någon form av alkoholdryck. Till en början tyckte målsäganden att männen verkade trevliga.
Målsäganden och en av hans vänner flyttade sig sedan längre in på gatan, några meter bort. En av männen gick då fram till honom och gav honom några lätta slag på bröstet, cirka tre till fyra gånger. En annan av målsägandens kollegor som var med, bevittnade detta och ingrep. Kollegan sade till gärningsmannen att sluta och både målsäganden och vännen knuffade bort gärningsmannen. Först efter det började målsäganden känna en brännande känsla runt halsen och insåg snabbt att hans halskedja var borta. Inom några sekunder var vakterna på plats och mannen som vakterna grep var den som hade tagit hans halskedja.
Senare under kvällen var målsäganden röd runt halsen. Både han och polisen försökte hitta hans halskedja, men den kunde inte återfinnas.
Kollegans uppgifter:
Den 61-årige målsägandens kollega har berättat att de en kväll var, tillsammans med några andra av deras andra arbetskamrater, ute när två unga män närmade sig och bad om en tändare, vilket han lånade ut till dem. Männen fortsatte därefter att ställa fler frågor, och han kände snart att deras avsikt inte bara var att småprata utan att de hade andra motiv. Kollegan bestämde sig därför för att ta tillbaka tändaren och sträckte ut handen för att göra det, men då kände han hur någon grep tag i hans vänsterarm där hans klocka satt. Vid det ögonblicket insåg han att något var på gång.
Andra personer från kollegans sällskap började närma sig. Det var då kollegan märkte att männen hade börjat prata med en annan del av gruppen, inklusive målsäganden. Kollegan stod ungefär 10-15 meter bort när situationen började eskalera och kollegan såg hur att en annan av hans arbetskamrater började bli irriterad på männen och började. De två männen verkade vara påträngande gentemot gruppen, och han uppfattade det som att de vidrörde eller hade fysisk kontakt med de andra. Det uppstod sedan tumult och vakter kom till platsen. När kollegan kom fram till målsäganden såg han att målsäganden drog i sin skjorta för att känna efter sin guldhalskedja.
Kollegan uppfattade det som att båda männen var målinriktade i sitt sätt att närma sig gruppen. Han uppfattade att mannen utan halsduk var den mer påträngande av de två. Det var han som bad om tändaren, grep tag i hans klocka och stod närmast målsäganden.
Entrévärdens uppgifter:
Entrévärden hade en konversation med vakterna vid utanför nattklubben och de stod vid entrén i en lugn miljö med få personer. Entrévärden observerade ett sällskap på fyra till sex personer när yngre män dök upp. Dessa yngre män började röra sig fram och tillbaka framför sällskapet, bara några decimeter ifrån dem, vilket han fann anmärkningsvärt. Därefter började männen prata med personerna i sällskapet.
För att undvika eventuella problem gick entrévärden ner lite i skuggan under entrén medan killarna närmade sig sällskapet ytterligare. Männen började ställa frågor till sällskapet om cigarett och arbete och agerade väldigt överdrivet artigt. De ville till och med smaka på cidern och interagera mycket med sällskapet. Männen rörde sig väldigt nära sällskapet, och båda gick fram till dem och inledde samtal. När någon i sällskapet svarade att de inte hade några jobb att erbjuda, låtsades en av männen knyta sin sko och grep sedan tag i målsägandens arm. Det såg ut som om han höll på att falla bakåt medan den andra mannen höll i målsägandens jacka vid axeln. Sedan ryckte en av männen åt sig halskedjan.
Entrévärden agerade snabbt och grep tag i den som ryckt i halskedjan inom 5-10 sekunder. Den andra mannen närmande sig dock omedelbart. Entrévärden kan dock inte med säkerhet säga om det skedde någon överlämning av halskedjan. När den andra mannen försökte fly kallade entrévärden på ordningsvakterna, som tog tag i den första mannen medan han själv sprang efter den andra, som hade hunnit 10-15 meter iväg. Entrévärden fick ner den andra mannen på marken och båda motstod kraftigt, även efter att de hade förts in i gripkammaren. Han tror att båda männen blev handfängslade.
Gärningsmännens uppgifter:
Noubi Mehdi har berättat att han och Kahlid Taha är bekanta och att de den aktuella dagen möttes vid Brunnsparken i centrala Göteborg för att promenerade. När de kom i närheten av nattklubben frågade de några personer om cigaretter. Efter att de hade ställt frågan om cigaretter stannade han och Taha där. Mehdi fick ett telefonsamtal och vände sig bort för att svara i sin mobiltelefon. Under tiden pratade Mehdi med en vän i telefonen och var omedveten om vad Taha gjorde.
Därefter blev Noubi Mehdi, enligt egen utsago, plötsligt blev överfallen av vakterna efter telefonsamtalet. Det gjorde honom lite irriterad eftersom han inte hade gjort något. Mehdi har ingen information om hur målsägandens halskedja försvann.
Kahlid Taha har å andra sidan berättat att han skulle gå hem tillsammans med en vän från Somalia. De stannade vid nattklubben bara i cirka två minuter, inte längre. De väntade där en kort stund eftersom att deras buss hem skulle komma om tio minuter. Under den tiden gjorde Taha inget särskilt där, utan han stod bara och tittade på sin mobiltelefon medan han väntade på bussen. Taha pratade inte med någon annan än sin vän från Somalia. Taha understryker att han inte var utanför nattklubben med Noubi Mehdi, men att det var mycket folk runt omkring. Sedan märkte Taha att vakterna snabbt närmar sig. Fyra vakter kom springande. En vakt knuffade honom och uppmanade honom att gå därifrån. Taha var på väg att följa order när två andra vakter plötsligt fick honom att falla till marken. Medan han låg på marken lade de handbojor på honom. Därefter anlände polisen och grep honom.
Kahlid Taha har varken sett eller gjort något. Om han hade haft halskedjan skulle den ha hittats antingen i hans händer eller i hans fickor. Han genomgick en kroppsvisitation i ett rum inne i baren.
Tingsrättens överväganden
Tingsrätten konstaterar att målsäganden har bekräftat att han blivit bestulen på sin halskedja, vilket stöds av hans egna uppgifter samt entrévärdens direkta observation av ryckandet av halskedjan. Det är även klart att halskedjan hade ett betydande värde, och det finns inget som ifrågasätter detta enligt tingsrätten. Frågan som tingsrätten tar ställning därefter är om Noubi Mehdi och Kahlid Taha agerade tillsammans och i samförstånd vid stölden.
Entrévärden har vittnat om att det var ganska lugnt på platsen vid tillfället och han observerade de två individerna, som senare visade sig vara Noubi Mehdi och Kahlid Taha, innan ryckandet av halskedjan inträffade. Entrévärden noterade att de två individerna interagerade med sällskapet innan de grep in och hjälpte till att gripa dem. Enligt Mehdis egna uppgifter befann de sig tillsammans på platsen och interagerade med sällskapet. Tingsrätten anser att det inte finns något skäl att ifrågasätta att de två personer som greps är de samma personerna som agerade tillsammans och ryckte av målsäganden hans halskedja.
Entrévärden och målsägandens kollega har vittnat om hur de två männen, identifierade som Noubi Mehdi och Kahlid Taha av tingsrätten, rörde sig mycket nära sällskapet och interagerade på ett sätt som väckte misstankar om att något var på väg att hända. De har beskrivit hur individerna gick fram och tillbaka framför sällskapet, samt hur en av dem tog tag i kollegans arm där han bar sin klocka. Båda vittnena uppfattade att de två männen aktivt sökte kontakt med sällskapet. Vid själva halskedjerycket noterade entrévärden att båda männen var närvarande och att den ena av dem var snabbt på plats när den andra ryckte kedjan. Tingsrätten anser, baserat på vittnesmålen från entrévärden och kollegan, att det inte finns några skäl att tvivla på att de samarbetade vid stölden av halskedjan. Därför ska Noubi Mehdi och Kahlid Taha dömas för att ha begått den grova stölden tillsammans och i samförstånd.
Efter den grova stölden visiterades och drogtestades Noubi Mehdi och där påträffade man en kniv i hans jackficka, som han därmed haft på sig under den grova stölden. Därutöver visade det sig att Mehdi var drogpåverkad och använt kokain och hasch och/eller cannabis. Vid ett annat tillfälle, den 26 december förra året, när Mehdi var vid en annan nattklubb i Göteborg blev han kontrollerad av polis och även då hade han på sig kniv och dessutom 0,77 gram kokain och 0,49 gram pregabalin, som är narkotika. Således dömdes Mehdi, förutom för den grova stölden, även för två fall av grovt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål, och även narkotikabrott samt ringa narkotikabrott.
Påföljd för de två algerierna
Tingsrätten konstaterar att Noubi Mehdi nu har blivit dömd för flera allvarliga brott, inklusive grov stöld, överträdelse av lagen om förbud mot knivar och andra farliga föremål, grovt brott vid två tillfällen, narkotikabrott och ringa narkotikabrott. Straffvärdet uppskattas därför till cirka ett års fängelse. Tingsrätten noterar dock att Mehdi endast var 19 år gammal vid tidpunkten för brotten, vilket tingsrätten kommer att ta hänsyn till vid straffmätningen.
Noubi Mehdi förekommer i belastningsregistret och blev tidigare dömd den 7 maj 2021 för bland annat grov misshandel och har sedan dess åtalats tre gånger för mindre narkotikabrott, varav en av dessa gånger även för mindre stöld. En utredning från Kriminalvården, Frivården i Göteborg, har visat att Noubi Mehdi har ett omfattande behov av missbruksvård samt hjälp med boende, sysselsättning och försörjning för att kunna uppnå en stabil tillvaro. En särskild behandlingsplan med skyddstillsyn har inte kunnat genomföras eftersom Mehdi saknar möjlighet att få behandling via socialtjänsten på grund av bristande uppehållstillstånd. Han kan dock söka missbruksbehandling inom öppenvården, vilket inkluderar samtal och drogtester.
Tingsrätten anser att brotten i Noubi Mehdis fall är av så allvarlig karaktär att fängelsestraff är motiverat. Återfall i brott talar också för att fängelse är den lämpliga påföljden. De slutsatser som dras från Frivårdens yttrande ger inget utrymme för annan påföljd än fängelse. Med tanke på Mehdis ålder vid tidpunkten för brotten fastställer tingsrätten längden på fängelsestraffet till åtta månader.
När det gäller Kahlid Taha skriver tingsrätten att Taha nu har blivit dömd för grov stöld och att straffvärdet fastställs till sex månaders fängelse. Eftersom Taha tidigare har blivit lagförd för grov stöld vid flera tillfällen, senast den 18 mars 2022, anser tingsrätten att hans återfall i liknande brottslighet gör att enbart fängelsestraff är lämpligt. Därför ska Tahan enligt tingsrätten, dömas till sex månaders fängelse enligt straffvärdet.
Frågan om utvisning
Både Noubi Mehdi och Kahlid Taha har inte svenskt medborgarskap och döms nu till en strängare påföljd än böter på grund av brott som kan leda till ett fängelsestraff på minst sex månader, vilket gör att det finns en grund för att fatta beslut om utvisning.
Varken Noubi Mehdi eller Kahlid Taha har några nära anknytningar till Sverige som tingsrätten behöver beakta när de överväger frågan om utvisning. Enligt uttalanden från Migrationsverket har båda fått sina asylansökningar avslagna och Migrationsverket har fattat beslut om att utvisa dem till Algeriet, i Tahas fall alternativt till Marocko. Migrationsverket har också bedömt att det inte finns några hinder enligt utlänningslagen för att verkställa utvisningen.
Tingsrätten menar därför att finns det förutsättningar för att besluta om utvisning för både Noubi Mehdi och Kahlid Taha, och det finns inget som talar emot ett sådant beslut. Därför beslutade också tingsrätten att de ska utvisas från Sverige. Återreseförbudets längd fastställs till tio år för Noubi Mehdi och fem år för Kahlid Taha med tanke på allvaret i deras brottslighet.