måndag, 27 maj, 2024
måndag, maj 27, 2024

Två kvinnor knivskurna nära Eiffeltornet

En utredning om grov misshandel och rasistiska tillmälen inleddes i onsdags. Det handlar om ett knivdåd mot två kvinnor nära Eiffeltornet i Paris.

På onsdagen den 21 oktober inledde åklagarmyndigheten i Paris en rättslig utredning gällande grov misshandel och rasistiska tillmälen, detta efter ett knivdåd mot två kvinnor nära Eiffeltornet i Paris.

Två misstänkta greps på tisdagen och kommer att ställas inför en förundersökningsdomare. Bråket började med en ordväxling gällande hundar som uppfattades som hotfulla och urartade till att två kvinnor på plats knivhöggs.

Händelsen spreds fort via en video på sociala medier. Vissa användare fördömde ”medietystnaden” runt attacken, som vissa beskriver som ”islamofobisk”, dagar efter mordet på Samuel Paty.

Ursprungligen rubricerade åklagarmyndigheten i Paris utredningen som dråpförsök. Efter att ha tagit del av omständigheterna har den sedan dess omklassificerats till grov misshandel efter att de misstänkta anhållits.

Enligt åtalet är misshandel att anse som grov eftersom den begicks i samförstånd, med ett vapen, och de misstänkta gjorde uttalanden som rör ”tillhörighet eller icke-tillhörighet, sant eller förmodat” gällande offren ”till en viss etnicitet, nation, etnicitet eller religion”. Åklagarmyndigheten har begärt att de två misstänkta skall häktas.

De båda offren ”är nöjda med öppnandet av en rättslig utredning och att den rasistiska aspekten tagits i beaktande, men anser att det är ett mordförsök”, sade deras advokat, Arié Alimi. Enligt honom är ”dessa händelser kopplade till de politiska och sekulära angreppen mot muslimer sedan attacken i Conflans-Sainte-Honorine ”.

Advokaten meddelade att en civilrättslig stämning hade lämnats in på onsdagen och han hade bett om att utredningen skulle omklassificeras till ”mordförsök på grundval av offrets tillhörighet av en viss etnicitet eller religion”.

Enligt anmälan är offren 19 och 40 år gamla. Den första knivhöggs tre gånger. Den andra, som fortfarande är på sjukhus, fick sex hugg och sin lunga punkterad. De två kvinnorna påstår sig ha kallats ”smutsiga araber” av de misstänkta, som också påstås ha sagt till dem: ”Åk hem”, ”Ni hör inte hemma här”.

Enligt anmälan hänvisade en av de misstänkta också till slöjan som flera kvinnor i familjen bar, och kallade den ”den där saken du har på huvudet”.

Vi var i familj, fem vuxna och fyra barn, säger ett av offren, Kenza.

Enligt Kenza bar hennes syster och kusin slöja vid händelsen, men inte hon. ”Vi promenerade och två hundar närmade sig oss. Min syster frågade en av ägarna, två kvinnor, om hon kunde se till att hundarna inte kom i närheten av barnen.”

”Hon svarade ’jävlas inte med oss, vi har varit här sedan klockan 16. Ni smutsiga araber var tvungna att komma hit och jävlas med oss’”, sa Kenza.

”Hon närmade sig min syster, jag ställde mig emellan. Hon slog mig i huvudet vid örat, jag vet inte om det var med kniven, och sedan högg hon mig i buken”, fortsatte hon.

Senaste