Free Porn
xbporn
tisdag, 16 juli, 2024
tisdag, juli 16, 2024

Upplopp i Frankrike efter nationalkonservativ valframgång

Efter att det stod klart att Marine Le Pens nationalkonservativa parti Rassemblement National blev största parti i det franska parlamentsvalets första omgång under söndagskvällen utbröt upplopp på flera håll i Frankrike. Bland annat vandaliserades butiker, sten kastades mot polis och fordon tändes i lågor av vänsterextremister och olika invandrargrupper i Paris. I videoklipp som sprids på sociala medier går det att se det kaos som uppstått efter Rassemblement Nationals valframgång.

I början av juni, i samband med valresultat i Europaparlamentsvalet, utlyste Frankrikes president Emmanuel Macron nyval i landet efter att Rassemblement National blev dubbelt så stora jämfört med hans eget parti Besoin d’Europe.

Prognoserna på söndagskvällen visade att Rassemblement National fick 34 procent av rösterna i parlamentsvalets första omgång, följt av vänsterkoalitionen med 28,5 procent och Macrons vänsterliberala allians på tredje plats med 20,3 procent.

Marine Le Pens parti Rassemblement National. Foto: Jérémy-Günther-Heinz Jähnick, Wikimedia Commons

I SVT:s studio beskrev statsvetaren Göran von Sydow valutgången som ett ”chockresultat” och uttryckte oro för att valutgången kan få ”internationella konsekvenser”.

Göran von Sydow kommenterar valresultatet i SVT. Foto: SVT

Upplopp efter valutgången

Efter valutgången utbröt upplopp på flera håll i Frankrike, där vänsterextremister och olika invandrargrupper bland annat vandaliserade butiker, kastade sten mot polis och tände eld på fordon i huvudstaden Paris. I olika videoklipp som sprids på sociala medier går det att se det kaos som uppstod under söndagskvällen efter Rassemblement Nationals valframgång.

Senaste