söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

USA åtalar sex ryska underrättelsehackare

USA har formellt anklagat sex ryska militära underrättelseagenter för en rad stora cyberattacker, inklusive NotPetya-viruset och attacken mot det franska partiet La République En Marche 2017, ”MacronLeaks”.

Sex ryska hackare har åtalats för sin inblandning i några av de mest uppmärksammade datorattacker under de senaste åren, meddelade det amerikanska justitiedepartementet på måndagen den 19 oktober. De anklagas för att ha hackat flera mejlkonton tillhörande Emmanuel Macrons kampanjteam 2017, samt spridningen av det destruktiva NotPetya-viruset och en datorattack mot vinter-OS i Pyeongchang 2018.

De sex personer som åtalas av det amerikanska rättsväsendet anklagas för att vara en del av den ryska militära underrättelsetjänsten Enhet 7455, som kallas ”Sandworm” av de flesta datasäkerhetsforskare. Amerikanska utredare tror att dessa ryska agenter ligger bakom en rad uppmärksammande hackningar, inklusive den mitt under den franska presidentkampanjen 2017, gällande mejlen för flera toppnamn i Macrons rörelse ”En Marche!” Innehållet i dessa mejl offentliggjordes på nätet under slutfasen av valet, mindre än två dagar före den andra valomgången.

Emmanuel Macrons parti fördömde då vad de kallade en ”massiv och samordnad hackerattack”. Cyberbrottsenheten vid åklagarmyndigheten i Paris öppnade dagen därpå en förundersökning rörande dataintrång och brott mot korrespondenssekretessen, som anförtroddes utredningsenheten för IT-bedrägeri vid Parispolisen. Efter denna uppståndelse var myndigheterna senare mycket avvaktande under den efterföljande undersökningen. Vissa källor uppgav till tidningen Le Monde att myndigheterna hade valt att lösa frågan genom diplomatiska kanaler.

I synnerhet anklagar de amerikanska utredarna Anatoliij Sergejevitj Kovalev, som redan åtalats i USA för sin roll i att hacka Demokratiska partiets ledares mejl 2016 och för att ha genomfört en kampanj i Frankrike året därpå med inriktning mot ”flera politiska partier, däribland Emmanuel Macrons”, enligt åtalet.

Flera stora cyberattacker

Det amerikanska rättsväsendet anklagar också ryska agenter för att ligga bakom ”den mest destruktiva och kostsamma cyberattacken i historien”: NotPetya-viruset, som blockerade hundratusentals datorer världen över och orsakade skador som uppskattas till mer än en miljard euro bara i Frankrike, och minst 10 miljarder i hela världen. Viruset, som ursprungligen verkade riktat mot ukrainska företag, spred sig snabbt runt om i världen och blockerade åtkomst till filer på infekterade maskiner.

Samma grupp anklagas också för en rad attacker mot vinter-OS i Korea 2018, som påstås ha genomförts som vedergällning efter att flera ryska idrottare avstängts för dopning.

Senaste