USA meddelade under söndagen att man avbryter sina insatser mot Islamiska staten samt sitt stöd till de grupper som strider mot IS/al-Qaida. Istället ska man nu fokusera på att “försvara sina militärbaser” i Irak från Iran-allierade miliser i regionen som idag bekämpar IS/al-Qaida. Dessutom meddelar USA att man ska sända ytterligare 3 000 soldater till regionen.
Men Irak är inte positivt inställda till USA:s närvaro efter att amerikanerna nu har bytt fot i striden mot de sunnimuslimska terrornätverken – en omsvängning som inleddes när man dödade den iranske generalmajoren i Bagdad, i strid mot såväl irakisk som internationell lag. I en nyantagen resolution i det irakiska parlamentet kräver man nu “ett slut på närvaron av alla utländska trupper i Irak”.
Men USA tänker inte respektera Iraks uppmaning och nationella suveränitet, meddelar USA:s utrikesminister Mike Pompeo.
– Vi känner oss säkra på att det irakiska folket vill att USA fortsätter att vara där, säger Pompeo, utan att utveckla vad den uppfattningen grundar sig i.
Dessutom hävdar den amerikanske utrikesministern att Iraks premiärminister är “under enorma hot från samma iranska ledarskap som vi trycker tillbaka”. Vad dessa hot skulle bestå i utvecklar han inte heller, men från den amerikanska sidan har dock konkreta hot nu uttalats mot Irak utifall att man försöker göra slag i saken och få ut amerikansk trupp från sitt land. Om så sker väntar “väldigt stora sanktioner” mot Irak, meddelar USA:s president Donald Trump.
Historiska band mellan USA och IS/al-Qaida
Islamiska staten växte under 2010-talet fram initialt i nordvästra Irak och snart expanderade man in i Syrien, efter att den arabiska våren hade försvagat den syriska regeringens kontroll över landet. Denna utveckling förutsågs av Pentagon redan 2012, vilket framkom några år senare när ett tidigare hemligstämplat amerikanskt underrättelsedokument kom ut.
Enligt dokumentet förutsåg amerikanerna att ett “salafistiskt furstendöme” skulle uppstå i västra Syrien, längs gränsen mot Irak. “Detta är exakt vad de krafter som stödjer oppositionen vill”, står vidare att läsa. De grupper som är drivande inom oppositionen fastslås vara “Salafisterna, Muslimska brödraskapet och al-Qaida” och “de krafter som stödjer oppositionen” är “Väst, Gulfstaterna och Turkiet”, förklaras i dokumentet.
När Islamiska staten sedan etablerades i östra Syrien, ett år efter att Pentagons dokument författades, så var det i hög utsträckning med hjälp av amerikanskt krigsmateriell som man utan större möda eller uppmärksamhet hade kommit över i Irak.
I praktiken är Islamiska staten en fortsättning på al-Qaida – den ökända sunnimuslimska terrorgrupp som USA lade grunden för genom vapen, träning och många miljarder i ekonomiskt stöd till under 1980-talet. al-Qaidas sista starka fäste i Syrien är idag Idlib – en stad som är avgörande för terrornätverkets kapacitet under den närmsta framtiden. Och så sent som förra veckan fördömde Donald Trump den militära offensiven mot Idlib som Ryssland, Syrien och Iran just nu är mitt uppe i.
USA slutar strida mot IS – rustar mot dess fiende
Iraks regering kräver nu att amerikansk trupp lämnar landet, efter att amerikanerna har bytt fot och istället för att bekämpa IS/al-Qaida nu ska bekämpa terrornätverkets shiamuslimska fiende. Men några amerikanska trupper kommer inte att lämna, enligt USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Och Donald Trump hotar med sanktioner mot Irak om man inte accepterar den amerikanska truppaktiviteten i landet.
Senaste
- TikTok-pedofilen Elias Afen tagen på bar gärning
- Kristofer Lundberg flyr frågor om uteslutningen ur Vänsterpartiet
- Kristofer Lundberg flyr frågor om uteslutningsärendet
- Joakim Lamotte: ”Kristofer Lundberg är en notorisk skamlös lögnare”
- Dold kamera inifrån Vänsterpartiet avslöjar våldsglorifiering och antisemitism – Trailer