söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

Slöjförbud i skolan bör utredas

Tidöavtalet utlovar åtgärder mot hedersförtryck. Det är nu dags för regeringen att agera på löftena och tillsätta en utredning om slöjförbud i skolan, menar Ulf Lönnberg, tidigare tjänstgörande ersättare i riksdagen för Kristdemokraterna, numera oberoende kristdemokratisk debattör.

I regeringsförklaringen utlovades ett paradigmskifte för att bryta konsekvenserna av ”invandringen till Sverige [som] har varit ohållbar” med löfte att ”inga flickor och kvinnor ska tvingas anpassa sina liv till våldsamma eller kontrollerande män”.

Nu när Högsta förvaltningsdomstolen har klarlagt rättsläget är det tid att agera. En utredning bör snarast tillsättas.

Den 8 dec 2022 meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att det inte finns stöd i lag för en kommun att i kommunala förskolor och grundskolor att förbjuda huvudduk och liknande plagg. Detta med anledning av att Skurups och Staffanstorps beslutat om en integrationspolicy som innehöll bland annat förbud mot slöja på skolbarn.

Det har länge talats om förbud mot slöja på skolbarn och flera partier
positionerade sig i frågan under förra mandatperioden.  I SVT:s intervju den 23 aug 2019 ville Moderaterna och Sverigedemokraterna utreda frågan. Vänsterpartiet sa nej, Liberalerna hade diskuterat frågan, Centerpartiet föreslog inget förbud och Miljöpartiet tyckte att förbud inte är rätt väg att gå.

Socialdemokraterna avböjde att svara och Kristdemokraterna återkom just då inte med något svar. Men på Expressen-debatt den 22 mars 2021 meddelade KD att de också kommer att verka för att slöjor inte tillåts på flickor i förskolor och i lågstadiet.

Nu finns underlag i Riksdagen för att tillsätta en utredning som ska komma med slutbetänkande före nästa val.

Senaste