test
lördag, 13 juli, 2024
lördag, juli 13, 2024

Våg av utlandsorkestrerat AFA-våld mot Budapest

Efter 12 år med Orbán och utan AFA och politiskt våld i Ungern verkar nu tyska AFA ha lyckats etablera en verksamhet i Budapest. Under veckan som var mobiliserade de vänsterextremister från hela Europa och genomförde fyra överfall med knivar, batonger, släggor och knogjärn. Fyra AFA-aktivister är gripna, varav tre är tyska medborgare. Bland de skadade återfinns tre ungrare med högerradikala åsikter, men också tre polska turister och en lokal butiksmedarbetare utan politiska kopplingar.


Under veckan som varit har Ungern skakats av en rad vänsterextrema våldsattentat, organiserade från utlandet. Det började på torsdagen när tre polska turister misshandlades av åtta maskerade vänsterextremister i centrala Budapest som trodde att turisterna var högerradikaler. Några timmar senare överföll en AFA-gruppering, Antifascistisk Aktion, en känd, ungersk nationalistisk musiker när han var på väg från en fotbollsmatch. Musikern kunde dock försvara sig väl och lyckades till slut få vänsterextremisterna att fly.

På fredagen misshandlades en lokal butiksanställd grovt utanför sin butik i Budapest av en grupp på 7-8 vänsterextremister som misstog honom för en högerradikal. Strax därefter misshandlades även ett ungerskt par med högerradikala sympatier av en grupp AFA-aktivister. Paret vårdas i skrivande stund fortfarande på sjukhus, mannen för allvarliga skallskador och kvinnan på grund av att hon fick utstå ett flertal knivhugg.

Efter fyra dåd inom 1,5 dygn tillsatte ungersk polis en utredningsgrupp på 24 poliser. Snart kunde fyra vänsterextremister gripas och på en presskonferens under måndagen som Exakt24 deltog på visade polisen bilder över två av attackerna och de gripanden polisen hade kunnat genomföra. Dessutom visades några av de vapen upp som har använts i attackerna: en slägga, en teleskopbatong, handskar med inbyggda knogjärn och ytterligare något redskap. Av de fyra gripna är tre tyska medborgare och i sociala medier cirkulerar uppgifter om att några av vänsterextremisterna som fortfarande är på fri fot ska vara från Grekland samt Italien.

Direkt efter de vänsterextrema attentaten tillsatte den ungerska polisen en utredningsgrupp bestående av 24 poliser. Hittills har de kunnat gripa fyra AFA-aktivister, varav tre är tyskar. Exakt24 bevakade den ungerska polisens presskonferens. Foto: Exakt24

Exakt24:s chefredaktör Erik Almqvist bor i Budapest och menar att den senaste veckans händelser är ett tecken i tiden.

– Tiden med Viktor Orbán har präglats av en mycket utbredd politisk tolerans och politiskt våld har varit närmast obefintligt. Men de senaste två åren har jag sett mer och mer tyska AFA-klistermärken i stan. Det är kanske inte helt förvånande med tanke på att tiotusentals tyskar och österrikare bor i Budapest – varav många är studenter. Wien är inte mer än två timmar bort med bil eller tåg och Budapest har blivit ett europeiskt center för det politiska motståndet mot liberal globalism vilket så klart sticker i ögonen för vänstern.

Enligt Almqvist bör AFA:s etablering i Budapest också sättas i en större kontext.

– Under samma period som AFA:s klistermärken har börjat dyka upp i stan har såväl EU-kommissionen som USA trappat upp sitt krig mot den folkvalda, ungerska regeringen. De lägger idag stora resurser på vad de kallar för “det ungerska civilsamhället”, vilket i praktiken betyder professionella, politiska aktivistnätverk. Senast förra veckan meddelade USA att nya stora satsningar är på väg och den amerikanske ambassadören postar dagligen bilder i sociala medier från sina möten med ledare för olika vänsterradikala aktivistnätverk i Ungern – som i princip uteslutande finansieras från väst, oftast av amerikanska staten och George Soros nätverk Open Society.


Ungersk polis griper fyra vänsterextremister efter flera uppmärksammade misshandelsfall i Budapest. Foto: ungersk polis

Under måndagen skedde även hämndattacker i Budapest som ledde till att minst fem högeraktivister har gripits och flera vänsterextremister har fått söka vård.

Senaste