lördag, 18 maj, 2024
lördag, maj 18, 2024

Vänstertwittraren Smilla Jalasjoki tvingas betala 20 000 kronor – kallade politiker för ”nazistisk hemmafru”

Malmö-baserade Smilla Jalasjoki döms att betala 20 000 kronor till opinionsbildaren och politikern Evelina Hahne. Hahne kallades för ”nazistisk hemmafru” samt en rad andra starkt nedsättande omdömen av Jalasjoki efter att ha publicerat en serie videor på Youtube om sitt liv som föräldraledig. När den tidigare socialdemokratiska ministern Annika Strandhäll uppmärksammades på domen kritiserade hon Evelina Hahne för att som nationalist utnyttja den ”socialistiska föräldraförsäkringen”. Insikt24 har talat med Evelina Hahne som framhåller att angreppen är mycket grova och detta är ett sätt att slå tillbaka.

Med hjälp av Förtalsombudsmannen och en av deras representanter – Christian Petersson – stämde Evelina Hahne vänstertwittraren Smilla Jalasjoki för förtal. Evelina Hahne är en opinionsbildare kopplad till Alternativ för Sverige och är gift med en av partiets grundare, William Hahne. Hon har även startat en Youtube-kanal för att visa livet som hemmafru, där hon bland annat kritiserar feminism och genuspolitik.

En av personerna som reagerade på Evelina Hahnes videor var den Malmö-baserade twittraren Smilla Jalasjoki, som kallade Hahne för ”nazistisk hemmafru” och uttalade sig starkt nedsättande om bland annat hennes utseende, vilket är bakgrunden till stämningen. Då Jalasjoki inte svarade på stämningen i tid biföll tingsrätten Hahnes talan genom en tredskodom, och vänstertwittraren måste betala 20 000 kronor i skadestånd samt stå för rättegångskostnaden.

”På Twitter-konto har Smilla Jalasjoki den 22 januari 2023 publicerat ett inlägg i vilket hon utpekas som ’nazistisk hemmafru’. Hon är inte nazist, men däremot för tillfället föräldraledig. Nazist är att betrakta som ett nedsättande epitet. Syftet med Smilla Jalasjokis uttalande om henne som ’nazistisk’ på Twitter har enbart varit att utsätta henne för andras missaktning. Att syftet verkligen varit detta framgår av de övriga nedsättande uttalanden om henne, t.ex. rörande utseendet.”, går det att läsa i tingsrättens beslut.

Smilla Jalakowski har yttrat sig om domen på Twitter: ”Ni får lov att tycka att jag är dum o att jag förtjänar att bli fälld pga hur jag har hanterat stämningen. Jag blev överväldigad av det hela, har ej haft råd med advokat, i kombination m att jag gått igenom mkt privat.”, skrev hon efter tingsrättens beslut.

Strandhäll lägger sig i

Under ett av Jalasjokis inlägg kommenterar den tidigare socialdemokratiska ministern Annika Strandhäll genom att gå till attack mot Evelina Hahne.

”Ni kan ju kolla upp om hon under hennes uppfyllande av det nationalistiska hemmafruidealet också försörjde sig på den socialistiska föräldraförsäkringen och barnbidraget? Ca 90% av tidigare inkomst om man har socialistiskt kollektivavtal.”, twittrade den tidigare ministern.

När Insikt24 frågar Strandhäll om hon menar att det bara är socialister som har moralisk rätt till barnbidrag och föräldrapenning väljer hon att inte svara.

Evelina Hahne: ”Grova påhopp”

Insikt24 har talat med Evelina Hahne, som säger att påhoppen från Smilla Jalasjoki var mycket grova. När hon får frågan varför hon valde att driva fallet till domstol säger hon följande:

– För att förtydliga så blev jag inte bara kallad för nazist, utan också för kackerlacka, inavlad och utvecklingsstörd. Hon sa att hon gärna slår ner mig och att jag förtjänar att dö. Det var ett grovt påhopp som hon nu får stå till svars för. Det handlar också om att vänstern och etablerad media i flera decennier haft fritt spelrum att smutskasta och trakassera meningsmotståndare – utan att behöva stå till svars för det. Det här är ett sätt att slå tillbaka mot det.

Gällande Annika Strandhälls kommentarer om att det är hyckleri att en nationalist utnyttjar föräldrapenningen säger Hahne att det ”knappast är endast nationalister som stödjer det”, och att föräldrapenningen helt enkelt är ett sätt för föräldrar att kunna vara hemma med sina små barn.

Hahne säger samtidigt att hennes val att vara hemmafru provocerar vänstern:

– Det politiskt korrekta är att lämna bort sina barn så tidigt som möjligt och därför sticker det nog i ögonen på många när någon gör ett annat livsval. Jag tror dock att jag främst blir utsatt för så mycket trakasserier för att jag är kvinna och nationalist. Det provocerar vänstern.

”Välkommet att vi vann”

Insikt24 har talat med Christian Petersson, en av de personer bakom Förtalsombudsmannen som har hjälpt Evelina Hahne att driva fallet vidare till domstol. Petersson säger att det är en seger att Hahne vann, och berättar även att ”nazistisk hemmafru” bara var ett av flera epitet som Jalasjoki kallade Hahne för.

– Från Förtalsombudsmannen är det ju välkommet att vi vinner även detta. Vi har ju vunnit alla tidigare stämningar som vi utfärdat. Då ska man också komma ihåg att i kombination med nazistanklagelserna hade Smilla Jalasjoki anklagat Evelina för att vara ”inavlad”, att vara en ”kackerlacka” och hon hade även skrivit att sådana som Evelina borde skjutas – så det var en kontext där.

Petersson säger även att Jalasjoki är engagerad i en vänsterextrem gruppering:

– Sedan är ju Smilla aktiv i Revolutionär Kommunistisk Ungdom som är en ytterkantsgrupp långt ute på vänsterkanten som har denna typ av extrema åsikter. Vi på Förtalsombudsmannen är egentligen inte emot någon åsikt överhuvudtaget, däremot vill vi minska polariseringen på nätet. Trakasserier leder inte till något konstruktivt utan leder bara till att folk blir skrämda till tystnad, avslutar Petersson.

Insikt24 har sökt Smilla Jalasjoki för en kommentar, men hon har inte återkommit. Klart står dock att hon ännu inte betalat skadeståndet och att det kommer indrivas av kronofogden.

Senaste