test
måndag, 24 juni, 2024
måndag, juni 24, 2024

Vårdare våldtog flicka på HVB-hem – visste att hon tidigare utsatts för övergrepp

En 56-årig man som arbetade på ett HVB-hem döms till fem års fängelse för våldtäkt mot barn, sexuellt övergrepp mot barn, barnpornografibrott samt grovt utnyttjande av barn. Offret vårdades på HVB-hemmet och var femton år när hon utsattes för övergreppen. Insikt24 kan nu avslöja mannen bakom brotten.

Johan Törnblom arbetade heltid på ett hem för utsatta barn och ungdomar där hans uppgift enligt honom själv var att motivera ungdomarna och finnas där för dem under såväl dagtid som nattetid. Törnblom har tidigare arbetat på ett akuthem för pojkar, men började jobba på HVB-hemmet i fråga år 2018.

Målsäganden var 15 år gammal när övergreppen började. Flickan beskrev först samlagen som frivilliga, men har i efterhand sagt att hon förstår att hon i själva verket blev utnyttjad då hon vill vara till lags och bli omtyckt. Flickan ska ha tillbringat sina första år på ett barnhem och ska ha försökt att skada sig själv flera gånger. Enligt personalen på HVB-hemmet var det viktigt att flickan bara interagerade med kvinnlig personal på grund av sin bakgrund.

Så blev det dock inte. Johan Törnblom och flickan skickade över 1 500 sms och mail till varandra – många med sexuella anspelningar och olämpliga bilder. Törnblom köpte en rosa dildo till flickan och placerade den på målsägandens säng, någonting som enligt tingsrätten är bevisat. Törnblom hade även en mapp med flera bilder på flickan i avklätt tillstånd, och har sökt på ”tonåringar” på en porrsida.

Förekom våld

Flickan har sagt att det vid ett par tillfällen förekom våld i samband med våldtäkterna, bland annat ska Törnblom ha tagit strypgrepp på henne och rivit henne på ryggen. Törnblom ska då ha uppmanat flickan att dölja rivmärkena och såren med kläder.

Enligt målsäganden – vars utsaga tingsrätten bedömer som trovärdig – ska Törnblom ha våldtagit henne i personalrummet. En utredning visade att mannens sperma fanns på en madrass i rummet, men Törnblom säger att det kan bero på att han ”onanerade där”.

En annan flicka som bodde på HVB-hemmet säger att hon började misstänka att saker inte stod rätt till eftersom Törnblom var extra charmig – men ibland orimligt otrevlig – mot målsäganden. När hon frågade flickan om detta erkände hon att de hade haft samlag och skickat bilder till varandra.

Blev arg efter skolvåldtäkt

Flickan säger att hon har varit utsatt för övergrepp tidigare, bland annat när hon var 13 år gammal. Hon ska ha berättat om övergreppen för Törnblom – som fällde tårar när han fick reda på det.

När flickan bodde på HVB-hemmet i fråga träffade hon en kille som hon hade fått kontakt med via Snapchat, som ska ha våldtagit henne på skoltoaletten. Hon uppger att Törnblom blivit arg på henne när hon berättade om våldtäkten, och att han hade sagt att hon ”borde ha vetat vad som skulle hända” och att hon lika gärna kunde ”kasta sig framför tåget”. Efter att ha bett om förlåtelse flera gånger ska de dock ha ”försonats”.

Senaste