test
måndag, 24 juni, 2024
måndag, juni 24, 2024

Vatikanen förnekar kunskap om pengaöverföringar till Australien

Vatikanen och den australiska katolska kyrkan har båda förnekat kunskap om överföringar värda sammanlagt 14,8 miljarder kronor som Australiens finansinspektion säger har skickats från Rom till Australien under de senaste sju åren.

”Sådana summor pengar och det antalet överföringar har inte skickats från Vatikanstaten” sade en högre Vatikantjänsteman insatt i stadsstatens finanser på onsdagen.

Tjänstemannen, som talade under villkor av anonymitet, sade att Vatikanen skulle söka information från australiska myndigheter om det specifika ursprunget och destinationen för pengarna.

”Det är inte våra pengar eftersom vi inte har den typen av tillgångar”, sade han. ”Jag är helt chockad.”

Siffrorna publicerades i december av Australian Transaction Reports and Analysis Centre (AUSTRAC) som svar på en parlamentsfråga av den australiske senatorn Concetta Fierravanti-Wells, och rapporterades först av tidningen The Australian.

Det handlade om ungefär 47 000 separata överföringar, enligt AUSTRAC.

Ärkebiskop Mark Coleridge i Brisbane sade till Reuters att den australiska kyrkan inte var medveten om några sådana överföringar: ”Jag kan försäkra er om att inget stift eller annan kyrklig verksamhet har fått några pengar.”

Fierravanti-Wells frågade vilka medel som hade överförts till Australien ”från Vatikanen eller någon av dess verksamheter, eller personer som är associerade med Vatikanen eller Vatikanens verksamheter” sedan 2014.

Tjänstemannen i Rom sade Vatikanen hade runt 100 juridiska personer, inklusive sjukhus och liknande, ”men de har inte den typen av pengar”.

AUSTRAC sade att de årliga överföringarna varierade från 453 miljoner kronor 2017 till 3,7 miljarder kronor 2017.

I ett mejl till Reuters den 24 december, sade AUSTRAC att man inte hade några ytterligare kommentarer. I torsdag, i ytterligare ett mejl, sade man att det inte kunde kommentera detaljerna i denna historia före nästa vecka.

”Science fiction”

Två myndigheter i Vatikanen hanterar penningöverföringar – landets bank, allmänt känd som IOR, och APSA, ett förvaltningsorgan för Vatikanens tillgångar.

Vatikanens tjänsteman sade att APSA hade skickat mindre än åtta miljoner kronor till Australien sedan 2014, främst för betalning av löner och kostnader för Vatikanens ambassad, samt för pensioner och resekostnader.

På samma sätt var de pengar som skickas till Australien av IOR för deras kunders räkning, vanligtvis medlemmar av religiösa ordnar, långt ifrån de belopp som anges av AUSTRAC, sade han.

”Heliga stolens hela årliga budget är cirka 330 miljoner euro. Deras (AUSTRAC) siffror är ungefär fyra gånger det”, sade tjänstemannen. ”Det verkar som science fiction.”

Han sade att Vatikanen ville ta reda på om andra olagligt hade använt deras namn eller en närstående enhet för att överföra pengar genom banker i andra länder.

Ärkebiskop Coleridge sade att medlen inte hade använts för ekonomiska uppgörelser med offer för sexuella övergrepp eller för rättegångskostnader i samband med kardinal George Pell.

”Med tanke på de spekulationer som nu sprider sig, finns det ett behov av förtydligande”, sade han.

Pell arbetade i Vatikanen som kassör mellan 2014 och 2017, då han återvände till sitt hemland Australien för att ställas inför rätta för sexuella övergrepp.

Han tillbringade 404 dagar i fängelse innan hans dom upphävdes i april förra året, och han befinner sig för närvarande i Rom.

Senaste