fredag, 6 december, 2024
fredag, december 6, 2024

WHO uppmanar Sverige att börja använda munskydd

Världshälsoorganisationen (WHO) har kommit med en skarp uppmaning till Europa och Sverige: Använd munskydd. Även den Kungliga Vetenskapsakademins expertråd håller samma linje. Men Folkhälsomyndigheten står fortfarande fast vid inställningen att Sverige inte bör införa krav på munskydd.

Redan i början av december skärpte WHO sina rekommendationer för användandet av munskydd, med en tydlig uppmaning om att det bör användas på arbetsplatser, i skolor och affärer med dålig ventilation samt i kollektivtrafik. Nu kommer man med ännu en skarp uppmaning inför julen och varnar för fortsatt spridning av coronaviruset enligt AFP. I uttalandet medger WHO att det kan vara obekvämt med munskydd när man umgås med familjen men att det ”bidrar väsentligt till att hålla alla säkra och friska”.

Folkhälsomyndigheten vill inte se munskydd

Folkhälsomyndigheten håller dock fast vid sin inställning att man inte vill rekommendera användandet av munskydd under förespeglingen att det inte finns nog med studier som visar att det är tillräckligt effektivt för en rekommendation.

– Användningen är omdiskuterad, och kunskapsläget är osäkert. Men munskydd kan vara ett tilläggsverktyg i trånga utrymmen och situationer där man inte kan hålla avstånd. Men vi ser inte att det är aktuellt i nuläget att rekommendera munskydd, sade Folkhälsomyndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell under en presskonferens den 19 november.

Inställningen sticker ut i världen. Bland annat Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, Världshälsoorganisationen, WHO och amerikanska myndigheter rekommenderar alla munskydd.

Expertgrupp rekommenderar munskydd

Även i Sverige får Folkhälsomyndigheten omfattande kritik av flera experter, inklusive Kungliga Vetenskapsakademiens expertgrupp på corona.

 – Vår slutsats är att det finns två möjliga sätt att förhindra smitta inomhus. Dels att öka luftomsättningen, att vädra, och att använda munskydd, sade Staffan Normark, professor i molekylär mikrobiologi och smittskydd, till TT den 19 november då Kungliga Vetenskapsakademiens expertgrupp sammanställt alla relevanta vetenskapliga studier som publicerats fram till alldeles nyligen i höst, och som kommit fram till en entydig rekommendation om munskydd och vädring för smittminskning inomhus – rakt emot Folkhälsomyndighetens inställning.

– Munskydd minskar antalet partiklar som går ut från den som är smittad, och antalet partiklar som går in i den som riskerar att smittas. Viruset kan vara luftburet, enligt de studier som Kungliga Vetenskapsakademin gått igenom, och munskydden hindrar då de små, små vattendropparna. Men för att skydda mot smitta måste munskyddet täcka både näsa och mun.

– Vi lever just nu i en väldigt dramatisk situation när smittspridningen ökar. Då måste man ta till alla de verktyg som finns. Då ingår alla de råd och rekommendationer som Folkhälsomyndigheten har gett oss. Men just under vintersäsongen när man måste vara inomhus och inte kan undvika fysisk kontakt är det viktigt med munskydd, sade Normark till SVT samma dag.

Normark avfärdar även Folkhälsomyndighetens argumentet om att munskydd skulle kunna invagga folk i falsk säkerhet och därmed öka smittspridningen. Han tillbakavisar också invändningar om att man inte skulle kunna hantera munskydden rätt, och att de därigenom skulle innebära en fara.

– Det är fullständigt nys, betydligt överdrivet. Det finns alltså egentligen ingenting som säger att det skulle vara farligt att bära munskydd. Inget som tyder på att det skulle öka smittspridningen, sade han till SVT.

Senaste