måndag, 25 november, 2024
måndag, november 25, 2024

WHO varnar för att bära munskydd under intensiv fysisk aktivitet

Munskydd bör inte bäras under ”intensiv fysisk aktivitet”, enligt nya riktlinjer som publicerades på tisdagen den 1 december av Världshälsoorganisationen. Dessa rekommendationer från organisationen verkar inte vara helt nya, även om de har överraskat experterna och varit föremål för viss forskning.

WHO sade att de uppdaterade riktlinjerna, som tvärtemot vad Folkhälsomyndigheten anser, innehåller strängare rekommendationer om att bära munskydd i andra situationer än motion, är baserade på den senaste forskningen. Enligt WHO är munskydd inte någon universallösning, men bör användas som en del av en omfattande plan för att begränsa spridningen av coronavirus.

WHO anser att vädring och socialt avstånd är viktigt i gym

Det finns inte många studier om för-och nackdelar med att bära ett munskydd under idrottsutövning. Men WHO har påpekat att vissa studier har visat att bära munskydd under mild till måttlig fysisk aktivitet kan ha betydande negativa effekter på hjärt-och lungsystem, både hos friska människor och hos dem med underliggande luftvägssjukdomar.

Människor som bär munskydd under träning, liksom de med sjukdomar som astma eller kronisk bronkit och som bär munskydd under träning, verkar vara värst drabbade.

Till exempel uppgav WHO att ”man inte bör bära munskydd under kraftig fysisk aktivitet, eftersom munskydd kan minska förmågan att andas bekvämt”. På sin webbsida säger organisationen att ”svett kan orsaka munskyddet att bli vått snabbare, vilket försvårar andningen och främjar tillväxten av mikroorganismer.”

Institutionen uppger i sin nya rapport att god ventilation och ett fysiskt avstånd på minst en meter under träningspass är av största vikt. Om gym och träningslokaler inte kan garantera tillräckligt avstånd, ventilation och desinfektion bör de tillfälligt stängas, enligt WHO. I till exempel Frankrike har gym fortfarande inte fått öppna igen.

Experter håller inte med

Ett gym i Virginia illustrerar hur aspekter av WHO:s strategi kan fungera. Gymmet arbetade med doktor Lindsey Marr, en WHO-medarbetare och expert på luftburen viral överföring, för att säkerställa optimal ventilation, vilket innebar att öppna alla dörrar i gymnastiksalen. De höll också människor på avstånd i lokalen och krävde inte munskydd.

När en tränare smittades med Covid-19, och teoretiskt skulle ha kunnat smitta 50 personer, blev ingen sjuk. Men en av anledningarna till framgången med gymmet är förmodligen avståndet mellan besökarna: tre meter, medan WHO bara rekommenderar en. När människor andas tungt, och avger potentiellt smittsamma partiklar i luften, räcker inte ett avstånd på en och en halv meter, säger Lindsey Marr till tidningen Business Insider.

”Det är troligt att högintensiva övningar är mer riskabla eftersom människor producerar mer aerosoler när de andas snabbare och hårdare”, sade hon. Hon rekommenderar att försöka komma till gymmet när det är färre besökare och att bära en munskydd om det inte verkar ha ordentlig ventilation.

En annan expert, doktor Megan Ranney, en akutläkare vid Brown University, sade att WHO:s nya rekommendationer var ”skrämmande”. ”Det är inte meningsfullt”, sade hon. ”Studier har visat att munskydd inte hämmar andning eller syrenivåer under träning. En liten studie visade till exempel att friska idrottares blod- och muskelsyrenivåer inte påverkades när de utförde samma ansträngning med ett tygmunskydd, kirurgiskt munskydd och utan munskydd.

”Våra resultat är viktiga eftersom de visar att människor kan bära munskydd under intensiv träning utan negativa effekter på prestanda och med minimal inverkan på syresättningen av blod och muskler”, skriver forskarna i ett pressmeddelande. Samtidigt har vissa jurisdiktioner i USA gjort det obligatoriskt att bära munskydd i gymnastiksalar, och många gym har gjort detsamma.

WHO har stärkt sina riktlinjer för munskydd på andra områden

I situationer som inte är gäller träning har WHO skärpt sin syn på munskydd. I vårdinrättningar anser organisationen att alla skall bära dem, inklusive öppenvårdspatienter och besökare. Inlagda patienter bör bära dem när de lämnar sitt område eller när det är omöjligt att hålla ett fysiskt avstånd.

Organisationen rekommenderar fortfarande att vårdgivare som tar hand om infekterade patienter bär N95-munskydd när de utför uppgifter som kan generera aerosoler. Annars bör de bära kirurgiska munskydd.

På platser där överföringen är ”känd eller sporadisk” bör vårdgivare bära kirurgiska munskydd i närvaro av patienter, anser WHO. Organisationen uppgav också att vårdgivare inte bör bära munskydd med ventiler, eftersom de tillåter utandningsluft att kringgå filtreringssystemet.

WHO sade att allmänheten också bör bära icke-medicinska munskydd inom och utanför offentliga miljöer när socialt avståndstagande inte är möjligt. Även om detta är möjligt inomhus bör munskydd bäras om det inte finns tillräcklig ventilation.

Om man tar emot besökare har WHO rekommenderat att du skall bära munskydd om du inte kan hålla tillräckligt med avstånd eller säkerställa god ventilation.

WHO har också rekommenderat att personer med hög risk för allvarliga komplikationer relaterade till Covid-19, som personer över 60 och multisjuka personer med exempelvis hjärtsjukdom, personer med kronisk lungsjukdom eller cancer skall bära medicinska munskydd när de inte kan upprätthålla fysiskt avstånd. Vårdgivare eller rumskamrater till ett misstänkt eller bekräftat fall av Covid-19 måste också bära ett medicinskt munskydd när de är i samma rum.

Barn över 12 år skall följa samma riktlinjer som vuxna

WHO tog också upp frågan om för barn och sade att barn över 12 år bör följa samma rekommendationer som vuxna. Yngre barn bör bära munskydd från fall till fall, med hänsyn till faktorer som att de bor med smittade personer eller att de kan bära ett på riktigt sätt.

Barn som är 5 och under behöver inte bära något munskydd för att ”begränsa källorna” eller för att ”platta ut kurvan”, sade WHO. Studier tyder på att risken för överföring av viruset till andra barn och vuxna är låg hos små barn.

Slutligen fokuserar de uppdaterade riktlinjerna på de bästa materialen för hemmagjorda munskydd: ett inre lager som absorberar, och mellanliggande och yttre lager som stöter bort fukt. WHO avråder helt från ventilmunskydd.

Senaste