”Ursäkta, måste vi vara plågsamt långsamma?”, är rubriken på en krönika som DN:s chefredaktör Peter Wolodarski publicerade i måndags. I krönikan anklagar han svenska myndigheter för senfärdighet och för att inte kraftfull nog agera mot spridningen av det dödliga coronaviruset.
”Ursäkta, men varför måste det dröja ett par veckor innan svenska myndigheter reagerar på rapporter om allvarlig virusspridning och ett hårt belastat hälsosystem? Förstår man inte att värdefull tid förlorats?”, skrev han bland annat i krönikan.
I fredags följde han upp men en ny krönika på samma tema – ”Stäng ned Sverige för att skydda Sverige” – där han argumenterade för självisolering och social distans för att dämpa spridningstakten.
”Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien. Det går förfärande fort nu. Vänta och se skyddar oss absolut inte”, var Wolodarskis avslutande ord i fredagens krönikan.
Får tuff kritik av andra vänsterprofiler
Men nu får DN-chefen stenhård kritik från flera andra etablissemangsföreträdare för sin varnande hållning i coronafrågan.
Läkaren Johan von Schreeb skriver på Svenska Dagbladets debattsida att Wolodarskis krönikor ”visar hur kunskapsföraktet nu breder ut sig i Sverige”.
”’Alternativa fakta’, rykten, skvaller och konspirationsteorier som upphöjs till sanningar av politiker och debattörer. Seriösa forskare som ställs mot googlande tyckare, inte sällan med grumliga ideologiska syften i bakfickan. Kunskap ställs mot populism”, skriver von Schreeb och fortsätter:
”Särskilt bekymmersamt är det när chefredaktören för en stor tidning som Dagens Nyheter i en ytlig analys underkänner svenska myndigheter.”
Även Karin Pettersson, kulturchef på socialdemokratiska Aftonbladet, sågar Wolodarskis krönikor.
Pettersson är bekymrad över att Wolodarski driver en linje ”som går på tvärs med…Folkhälsomyndigheten”.
Istället för att ha en egen åsikt i frågan bör Wolodarski säkerställa att han inte hemfaller åt ”populism”, menar hon.
”Journalistikens uppdrag är att ifrågasätta och ställa besvärliga frågor. Det ska och måste DN göra, liksom andra nyhetsredaktioner. Men i en kristid har ledande opinionsbildare – och särskilt den som leder en av landets viktigaste nyhetsredaktioner – också ett annat ansvar: att inte hemfalla åt populism”, avslutar Pettersson.