Yttrandefrihetsombudsmannen, YO, lockade besökare från alla hörn av södra Sverige under en eftermiddag i Alviks kulturhus i Stockholm med titeln ”Vad får man säga? En eftermiddag om yttrandefrihet”.
Först ut att tala var ordförande i föreningen, Ola Bengtson, som har ett helt yrkesliv som jurist bakom sig och som numera ägnar sin tid som pensionär åt att kostnadsfritt företräda personer som behöver juridisk hjälp i tvister som handlar om yttrandefrihet. Bengtsson säger att han har arbetat inom samtliga rättsområden.
– Jag var med och startade och drev Sveriges första anti-diskrimineringsbyrå. Jag var med och påverkade diskrimineringslagstiftningen och fick upp det här på bordet. Jag har även varit jurist åt bosniska riksförbundet, så jag är humanist, tror på det goda och tror på människan. Att avrunda min karriär med att arbeta med yttrandefrihet känner jag är kronan på verket, säger Bengtsson.
Jan Sjunnesson är föreningens sekreterare och berättar hur tanken om YO föddes.
– Jag gick med i danska Tryckfrihetssällskapet för fem år sedan. Sedan dess har jag tänkt att vi skulle ha något motsvarande i Sverige. Har man inte rätten att yttra sig fritt så begränsar det alla andra demokratiska fri- och rättigheter.
Skrev twitterinlägg – anmäldes för ofredande
Kjell Böhlin är i grunden IT-konsult men arbetar numera som debattör, kritiker och journalist. Böhlin berättade om hur han har blivit anmäld för ofredande och olaga integritetsintrång av den statligt finansierade angiveriföreningen Näthatsgranskaren. Böhlin beskriver sitt arbete som varande av journalistisk karaktär, vilket innebär att han under en tid presenterade information som svar på påståenden från Näthatsgranskaren.
Delgivningen om misstanke skedde inte enligt vanlig procedur med ett brev från posten, utan skedde istället av oklar anledning genom att polisen gjorde ett hembesök hos Böhlin.
– I mitt fall var det åklagaren som hade beslutat det. Att jag ska hämtas till förhör. Det är snarare ett problem som ligger i rättsväsendet än hos polisen. Jag vet att många människor känner sig kränkta av att bli brutalt hämtade av polisen, att bli fysiskt ivägsläpade, blåslagna och sådana saker.
Böhlin kritiserade att människor DNA-topsas och berättar att han själv också blev topsad för att ha skrivit på sin dator.
– DNA-topsning är kränkande i sig – där ska man tänka sig för från rättsväsendets sida, även om det finns fängelse i straffskalan. Det här är inte tal om ett rån eller misshandel på stan, det handlar om något som sker i en bostad med en dator. Jag blev själv topsad. I Bilyana Martinovskis fall så ändrade man brottsrubriceringen för att kunna få med fängelse i straffskalan så att man kunde topsa henne.
Böhlin berättar om hur hans anmälan om ofredande motiverades av rättsväsendet.
– Det som togs upp i förhöret var ett mappsystem som jag hade tagit en bild av där jag förvarade information om Näthatsgranskaren. Jag skrev lite humoristiskt att ”jag kommer väl att göra en bok om det hela”.
Exakt24 passade på att ställa några frågor till Kjell Böhlin.
Vanligtvis så består ju ett ofredande i att man är väldigt mycket ”på” och stör en medborgare, hur menar rättssystemet att du har ofredat Näthatsgranskaren?
– Endast genom twitterkonversation. Sen har vi haft kommunikation genom mejl där jag har ställt frågor som journalister gör. Jag har aldrig ringt till honom.
Jag har talat med en jurist som sa att ständigt återkommande twittermeddelande inte kan klassificeras som ofredande eftersom man som mottagare av den här informationen kan blockera konton. Vad tänker du om det?
– Jag tycker också att det är konstigt. Jag vet i det här fallet att han har blockerat mig så att inte jag ska kunna skriva på deras sida och på det sättet så har man diskvalificerat sig tycker jag.
På sin dator har Böhlin förvarat information om Näthatsgranskaren som denne redan själv har gått ut med. Vi frågar vilken riktning som samhällsutvecklingen går i, ifall spridande av information hindras.
Vad skulle det kunna innebära om man inte får vidarebefordra information som redan är publicerad, vilket samhälle skulle vi då ha?
– Då har vi inget upplysningssamhälle längre. Då är vi tillbaks i gamla kommunistvälden där vi blockerar sanningen. Om vi förhindrar människor att tala om vad andra har skrivit, då inskränker vi faktiskt vår rätt till samhälle överhuvudtaget. Då är det staten som ska styra allt och det samhälle vill inte jag ha.
Polisbrutalitet för att stoppa näthat
Åsa Westerberg var dagens tredje talare och berättade om hur hennes aktivism lett till att hon blev misshandlad blodig av polisen i sitt eget hem i samband med att hon blev hämtad till förhör. Den 23 december blev Westerberg dömd för hets mot folkgrupp och grovt förtal sedan hon bland annat i grova ordalag kritiserat avrättningsvideos publicerade av islamiska staten, och dragit paralleller till islam som religion.
Åsa talade ur hjärtat och använde ett mustigt språk då hon beskrev sin juridiska motpart från Näthatsgranskaren, vilket fick publiken att flera gånger skratta och ge spontana applåder.
– Näthatsgranskaren är en ganska feg varelse som söker upp, trakasserar, terroriserar och okynnesanmäler tusentals vanliga normala svenskar, främst kvinnor. Jag tror att han gör det för att han tror att vi kvinnor inte kan ge svar på tal, stå upp för oss själva eller slå tillbaka mot honom, men där tar han fel!
Åsa berättade om hur polisen borrade upp hennes lås och bröt sig in i hennes lägenhet för att hämta henne till förhör, trots att hon hade meddelat åklagaren att hon var sjuk och hade läkarintyg på detta.
– Det var poliser som påminde om basebolligan som härjade på åttiotalet. De bröt sig in i min lägenhet, slog mig blodig och en vecka efter polismisshandeln hade jag fortfarande synliga märken efter handfängsel och slag.
Avskedad och svartlistad för att vilja hjälpa våldtäktsoffer
Kvällens sista talare var akademikern Bilyana Martinovski, som tidigare arbetat som affilerad docent på Stockholms Universitet, men som miste sin anställning sedan hon på Twitter ville upplysa om faktaunderlag som handlade om våldtäktsstatistik. Martinovski blev liksom Åsa Westerberg utsatt för omild behandling av polisen i oktober 2019. Orsaken var att hon inte infunnit sig till förhör om förtal och blev därför hämtad av över tio poliser på Arlanda flygplats och lämnad ensam i Stockholmsnatten endast iförd lättare kläder.
Marinovski är specialiserad i interaktion mellan människa och maskin och hade som mål med sitt twittrande att belysa ett problem för att kunna få ekonomiska anslag för att kunna forska fram metoder för att hjälpa offer i samhället som utsatts för just våldtäkter. Martinovski höll ett föredrag om våld, sadism och förtryck av överlevnadsinstinkter, och berättade om hur det gick till när det av prinsparets stiftelse belönade jagärhär såg till att få henne avskedad från universitetet för att hon påtalat våldtäktsproblematiken.
Martinovski satte begränsningarna kring yttrandefrihet och den generella utvecklingen i västvärlden i ett större sammanhang och varnade för en värld utan gränser.
– Jag är inte förvånad över att det finns sadistiska tendenser på alla möjliga nivåer i Sverige och i världen. Jag ser tendenser att man inte ska ha någon nationell identitet, inget eget språk, ingen egen militär – utan bara en EU-militär. När det blir konflikter så tar man in militärer från andra länder. Det här händer inte av en slump, säger Martinovski.
Matinovskis twittrande har idag lett till att hon har stora svårigheter att få ett jobb inom den akademiska sfären.
– Jag är fullständigt utplånad från arbetsmarknaden. Jag har ansökt ungefär 26 tjänster sedan jag blev av med min affilering, även om jag valdes av sakkunniga och var den mest kvalificerade ansökaren eller till och med har jobbat på institutionen, så har rekryteringsprocessen avbrutits. Jag har begärt ut offentliga handlingar varje gång för att se vad de håller på med. Det finns ingen chans för mig att fortsätta som forskare i Sverige som jag ser det nu, säger hon.
”Yttrandefriheten är hotad”
Jan Sjunnesson kritiserar att staten finansierar privata åsiktsregistrerare och berättar vidare varför föreningen behövs idag.
– Yttrandefriheten är hotad i Sverige. Inte utav medborgarna utan av staten och deras myndigheter. Idag är medborgarna utlämnade åt allehanda påtryckargrupper som begränsar vår yttrandefrihet och som tar staten till hjälp, därför behövs vi. Polisens näthatsgranskargrupper och de åtal som vi har hört om här idag visar på domar som inskränker personers yttrandefrihet. Man trodde att internet skulle leda till större yttrandefrihet men det har paradoxalt nog minskat yttrandefriheten.
Ordförande Bengtsson håller med sin kollega, betonar vikten av ett levande debattklimat och varnar för att samhället annars kan gå en farlig utveckling till mötes då landet kan komma att likna en tryckkokare.
– Det blir polarisering och hat. Den här lagen om hets mot folkgrupp som har blivit så populär att anmäla, polariserar och leder till en massa hat. Så den nuvarande lagstiftningen är förödande. Ju mer gammelmedia inte håller sig till faktiska förhållanden och rapporterar vad som faktiskt händer, ju mer kommenterar folk i vredesmod på sociala medier, säger Bengtsson.
Sjunnesson var nöjd med arrangemanget som lockade cirka sextio betalande besökare, men hoppas på att fler kommer att visa intresse för föreningens framtida evenemang. YO kommer att i slutet av mars arrangera ett möte med den brittiska journalisten och opinionsbildaren Katie Hopkins. För mer information, besök www.yttrandefrihet.nu.