lördag, 23 november, 2024
lördag, november 23, 2024

Det kalla kriget i Arktis är ett faktum, är ett hett krig möjligt?

I Arktis verkar isen vara på tillbakagång, och detta innebär bland annat en möjlighet för länder att organisera fler militärövningar i regionen.

Bland dessa finns Storbritannien, USA och Kanada, som alla säger sig behöva fler manövrar i regionen, sannolikt för att försöka motverka Rysslands expansion.

I oktober 2020 nådde den arktiska havsisen nästan sin miniminivå någonsin. Enligt vissa simuleringar kommer den arktiska isen att smälta helt under sommaren 2035.

Mot denna bakgrund bygger världsmakterna, däribland Förenta staterna, Ryssland, Kina, Kanada, Storbritannien och Kina, upp sin militära närvaro i regionen för att säkerställa sina geopolitiska och ekonomiska intressen.

Uppvärmningen i Arktis har inte bara intensifierat miljödebatten, utan även utvinningen av regionens naturresurser. Det förväntas att leveranserna längs Norra sjörutten till Ryssland kommer att nå 32 miljoner ton i år, och 80 procent av denna siffra består av olja och gas från de ryska Yamal-fälten.

På den amerikanska sidan har Trumpadministrationen utlovat försäljning av borrningsrättigheter i det arktiska nationella viltreservatet vid årsslutet. Man har också tagit bort en bestämmelse från Obamas tid som president som skulle ha hindrat den föreslagna Pebble-gruvan, vilket kommer att möjliggöra guld- och kopparutvinning som miljöaktivister säger kommer att skada världens största indianlaxfiskeindustri i Bristol Bay där 46 procent av världsproduktionen av indianlax fiskas. Detta skall ställas mot mineralfyndigheter som uppskattas till 500 miljarder dollar.

2019 sade USA:s utrikesminister Mike Pompeo att det var ”USA:s tillfälle att stå upp som en arktisk nation”. USA positionerade jagare utanför Rysslands norra kust i maj –för första gången sedan 1980-talet. I juli offentliggjorde USA:s flygvapen sin uppdaterade arktiska strategi.

I september 2020 sade senator Dan Sullivan att USA kommer att stationera 100 F-22:or och F-35:or av femte generationens stridsflygplan i Alaska, där amerikanska flygplan har gått upp för att möta ryska stridsflygplan minst ett dussin gånger i år.

Under pågående global uppvärmning och smältande arktiska isar pågår en prospektering av planetens framtida energi. 70 procent av världens potentiella (oupptäckta) kolvätereserver är dolda under de arktiska havens ytor.

Den längsta arktiska kusten tillhör Ryssland.

Amerikanska och ryska ubåtar uppges gömma sig under isen i antal som inte setts sedan det kalla kriget, och för några veckor sedan kom ett fartyg som tillhör Rysslands största direktorat för djuphavsforskning tillbaka till hamn från sin jungfruresa genom arktiska hav.

Ett nytt kallt krig verkar alltså vara på väg att uppstå. Sannolikheten för ”heta” konflikter med landbaserade trupper är mycket låg, säger Lillian Hussong, en forskarassistent vid det Washington-baserade Arctic Institute. ”Vad jag är bekymrad över är eskaleringen, med det kommer sannolikheten för missbedömning. En hel del av risken i Arktis har att göra med missbedömning och att inte förstå motståndarens avsikter.”

Att det ”arktisnära” Kina engagerat sig i regionen komplicerar bilden ytterligare. Landet skickade nyligen sin andra isbrytare, Snow Dragon 2, på en jungfruresa för att samla sedimentkärnor i Norra ishavet.

Det Pekingbaserade företaget Cosco är det enda av de fem stora containerrederierna som skickar fartyg genom Norra sjörutten varje år som en del av initiativet ”Issidenvägen” tillsammans med Ryssland.

Militärövningarna kommer sannolikt att trappas upp, allteftersom Storbritannien och Kanada ansluter sig till USA mer aktivt i regionen.

USA har lovat att stävja Rysslands och Kinas expansion, fler stationeringar av militära resurser, övningar och påverkanskampanjer kan förväntas.

En sak de flesta experter är överens om är att Ryssland, Kina, USA, Storbritannien och Kanada kommer att fortsätta sina stationeringar, övningar och mycket mer i Arktis i sina försök att utnyttja de stora resurser som det smältande istäcket tillgängliggör, men att ett hett krig för närvarande är osannolikt. Det kommer mer än sannolikt att ta sig uttryck som ett kallt krig-liknande dödläge som redan nu verkar ta form.

Senaste