I maj håller Vänsterpartiet sin partikongress där man ska fatta beslut om hur partiprogrammet ska vara utformat, men även vilka som ska tillsättas på toppositioner inom partiet såsom rollen som partiledare. Den nuvarande partiledaren Nooshi Dadgostar, som 2020 valdes till partiledare efter Jonas Sjöstedt, har hittills inte utmanats, något som nu kan komma att ändras vid kongressen i maj. Den iranske riksdagsledamoten och utbildningspolitiske talespersonen Daniel Riazat har nämligen skrivit ett inlägg på sina sociala medier att han har nominerats till partiledarposten. Riazat skriver dock att han ännu inte fattat något beslut om vad han ska svara på dessa nomineringar, men att han kommer ge besked inom ett par veckor.
Det finns ett internt missnöje med Nooshi Dadgostar, men det är oklart hur utbrett det är. Bland annat finns det kritik om att det råder toppstyrning och en ”enorm maktkoncentration” där Dadgostar uppges att endast omge sig med ”gamla kompisar”, något en riksdagsledamot för Vänsterpartiet vittnat om. Den bilden har även bekräftats av andra inom partiet såsom Rikard Warlenius som är kommunfullmäktigeledamot i Stockholm. Utöver kritiken om hur Vänsterpartiet styrs finns det även ett missnöje med partiets politik, däribland omläggningen av klimatpolitiken och hur Dadgostar hanterat konflikten mellan Israel och Palestina, där hon exempelvis varit tydlig i sitt fördömande av terrorgruppen Hamas. Framför allt kom kritiken mot Dadgostars fördömande av Hamas efter att hon uttryckt det i en partiledardebatt som ägde rum tre dagar efter Hamas uppmärksammade terrorattack den 7 oktober 2023. En av de som riktade kritik mot Dadgostar då var Daniel Riazat som på Facebook skrev att han inte ställde sig bakom Dadgostars uttalande.
Daniel Riazat föddes i Irans huvudstad Teheran och invandrade till Sverige tillsammans med sin familj år 2000. Riazats föräldrar var aktiva inom ett kommunistiskt parti i Iran och blev därför granskade av säkerhetspolisen, vilket ska ha varit anledningen till att de valde att lämna landet. I april 2004 fick Riazats familj ett avvisningsbeslut, men familjen valde att hålla sig gömda illegalt i Sverige i några månader innan de sommaren samma år fick uppehållstillstånd. Riazats politiska karriär i Vänsterpartiet började att ta fart 2010 när han som 19-åring valdes in som ledamot i Faluns kommunfullmäktige och blev ordförande i kommunens skolnämnd. Ett par år senare blev han distriktsordförande för Vänsterpartiet i Dalarna. 2014 blev han invald som riksdagsledamot och har än idag kvar den rollen. Under alla sina år som riksdagsledamot har Riazat varit ledamot i utbildningsutskottet och har suttit som suppleant i ett tiotal andra utskott.
Under sin tid som riksdagsledamot för Vänsterpartiet har Daniel Riazat bland annat tagit ställning för terrorstämplade PKK genom att exempelvis stå och posera med PKK-flaggor i Almedalen 2022 tillsammans med tre andra politiker från Vänsterpartiet. Riazat har även spridit konspirationsteorier om att de uppmärksammade bilbränderna i Frölunda i Göteborg under sommaren 2018 skulle ha anlagts av ”högerextremister” när det i själva verket var kriminella invandrare som låg bakom bilbränderna. Dessutom har Riazat vid flera tillfällen även varit oförskämd i riksdagen, exempelvis betedde han sig respektlöst när Sverigedemokraternas riksdagsledamot Julia Kronlid blev vald till andre vice talman då han i sociala medier lade upp en bild med en riven valsedel med Kronlids namn på och med texten ”Julia Kronlid är inte min talman”. Nyligen rapporterade även Insikt24 om när Riazat hamnade i en hård ordväxling om Hamas med Moderaternas riksdagsledamot Margareta Cederfelt under en riksdagsdebatt. Riazat valde bland annat under debatten att peka med handen, höja rösten och säga ”sätt dig ner” till Cederfelt efter att han hade fått frågan om han tar avstånd från Hamas.
Läs mer: Daniel Riazat (V) till Margareta Cederfelt (M) under riksdagsdebatt: ”Sätt dig ner”
Nedan följer Vänsterpartiets valresultat för riksdagen de senaste fem valen och vem som varit partiledare vid respektive val.
2006: 5,85% med Lars Ohly som partiledare.
2010: 5,60% med Lars Ohly som partiledare.
2014: 5,72% med Jonas Sjöstedt som partiledare.
2018: 8,00% med Jonas Sjöstedt som partiledare.
2022: 6,75% med Nooshi Dadgostar som partiledare.