test
måndag, 24 juni, 2024
måndag, juni 24, 2024

AFA-extremisten Mauricio Ramirez Villaseca åtalad för flera brott under prideparad

Den militanta vänsterextremisten Mauricio Ramirez Villaseca, med ett stort brottsligt förflutet, står åtalad för ett flertalet brott i samband med årets prideparad i Stockholm. Ramirez Villaseca, som även är aktiv i den vänsterextrema terrororganisationen AFA, har enligt stämningsansökan burit en busshammare, en pepparspray och varit narkotikapåverkad under prideparaden och står därför åtalad för ringa vapenbrott, ringa narkotikabrott och brott mot lagen beträffande knivar och andra farliga föremål, grovt brott.

49-årige Mauricio Ramirez Villaseca är en militant vänsterextremist som är en av de mer aktiva inom den vänsterextrema terrororganisationen AFA. Ramirez Villaseca har ett stort brottsligt förflutet, där han bland annat gjort sig skyldig till grov narkotikasmuggling efter att ha försökt smuggla in 1,3 kilogram kokain till Sverige från Danmark, och blev därmed dömd till över fem års fängelse. Utöver det är Ramirez Villaseca även dömd flera gånger för olika grader av narkotikabrott och även för flera fall av brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Ramirez Villaseca var även med och attackerade Insikt24:s reportrar inför förtalsrättegången mot AFA-grundaren Mathias Våg tidigare i maj.

Mauricio Ramirez Villaseca är med och attackerar Insikt24:s reporter Christian Peterson. Foto: Insikt24

Nu står Mauricio Ramirez Villaseca återigen åtalad för nya brott. Denna gång skedde brotten i samband med årets prideparad i augusti i Stockholm. Ramirez Villaseca hade enligt åklagarens stämningsansökan innehaft en busshammare, en pepparspray och varit narkotikapåverkad under prideparaden. I förundersökningen går det att läsa att Ramirez Villaseca haft busshammaren lättillgänglig i sin ryggsäck och haft en pepparspray i sin vänstra byxficka och även en skyddsväst på sig, något han ”spontant” uppgav för polis på plats. Ramirez Villaseca uppgav också för polisen att han var där för att försvara pridedeltagarna från NMR som befann sig vid prideparaden. Under polisingripandet upplevdes Ramirez Villaseca som narkotikapåverkad enligt poliserna och Ramirez Villaseca uppgav även själv under ingripandet att han brukar cannabis regelbundet.

Pepparsprayen som Mauricio Ramirez Villaseca bar på i sin vänstra byxficka under prideparaden. Foto: Polisens förundersökning

I oktober i år blir Mauricio Ramirez Villaseca förhörd av polis om brottsmisstankarna vid prideparaden. Omgående i förhöret beskriver Ramirez Villaseca hur han alltid är förberedd och känner sig hotad av nazister och säger även att till förhörsledaren att ”Ni får döma mig som ni vill. Jag kommer alltid att skydda mig själv. Jag tänker inte utlämna mig till nassarna. Jag kommer att skydda mig själv”. Vidare säger Ramirez Villaseca att han ständigt bär på busshammaren och att han inte anser att cannabis är narkotika och att ”det händer då och då att jag röker”. Ramirez Villaseca anklagar även polisen för att ha satt honom i fara i samband med ingripandet vid prideparaden eftersom att detta skedde nära där NMR befann sig och att de då hade möjlighet att se honom.

Busshammaren Mauricio Ramirez Villasecas hade i sin ryggsäck under prideparaden. Foto: Polisens förundersökning

Senare i polisförhöret förnekar Mauricio Ramirez Villaseca samtliga brottsmisstankar. I fallet med busshammaren menar Ramirez Villaseca att det inte är ett vapen då ”alla bussar har ju denna” och att han inte visste att busshammaren låg i hans egen väska. Pepparsprayen menar Ramirez Villaseca inte heller utgör något vapen då det handlar om skydd, och han menar inte heller att han varit påverkad av narkotika den aktuella dagen trots att prover visat detta. När Ramirez Villaseca får frågan om hans inställning till ett eventuellt strafföreläggande svarar AFA-extremisten att han inte har några pengar att betala någon böter, men ”hade varit villig att mottaga eventuella böter om jag haft råd”. Ramirez Villaseca påstår också att han har ”slutat med brott”. Avslutningsvis gör Ramirez Villaseca även anspråk på att få tillbaka busshammaren och pepparsprayen som tagits i beslag av polisen.

Rättegång mot vänsterextremisten Mauricio Ramirez Villaseca är planerad att äga rum den 8 maj 2024 klockan 10:45-11:45 i Stockholms tingsrätt. Insikt24 kommer att följa upp fallet.

Senaste