söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

Afghanska IS-terrorister planerade terrorattack utanför riksdagen

I den tyska staden Thüringen har den federala åklagaren arresterat två afghanska män för att ha planerat en attack mot svensk polis och riksdagshuset. De två afghanerna det rör sig om är enligt rapporter från tyska medier 30-årige Ibrahim M. G. och 23-årige 23-årige Ramin N. och de båda har kopplingar till terroristorganisationen IS afghanska gren Islamiska staten Khorasan, IS-K. Afghanerna har blivit häktade för terrorplanerna.

De misstänkta afghanerna, som flera tyska rapporterat om ska vara, 30-årige Ibrahim M. G. och 23-årige Ramin N. planerade att genomföra en beväpnad attack mot den svenska staten, poliser och andra människor vid Sveriges riksdag i Stockholm. Enligt den federala åklagaren ska de två misstänkta ha gjort konkreta förberedelser i nära samråd med Islamiska staten Khorasan, IS-K. De har undersökt förhållandena vid den tilltänkta brottsplatsen på internet och gjort upprepade försök att få tillgång till vapen.

De båda misstänkta afghanerna har samlat in donationer på cirka 2 000 euro för terroristorganisationen IS. Både tyska myndigheter och den svenske terrorforskaren Magnus Ranstorp har varnat för IS i Afghanistan, dit IS dragit sig tillbaka och haft träningsläger där bland annat barn tränas för framtida terrorattacker. Både svenska och tyska ungdomar har uppmanats att attackera så kallade ”otrogna” samt poliser i Väst.

Tidningen Der Spiegel berättar att en cell av islamister från Tadzjikistan, Kirgizistan och Turkmenistan som greps i juli 2023 sägs ha varit i kontakt med medlemmar av IS-K och att de kan ha planerat attacker mot judar och en moské som predikar moderat islam. En tadjik skall även ha planerat en attack mot katedralen i Köln och St. Stephen’s Cathedral i Wien, denne togs dock i förvar av polisen i Nordrhein-Westfalen strax före jul och har sedan utlämnats till Österrike.

Rapporter har nyligen kommit om att de båda afghanerna Ibrahim M. G. och Ramin N. nu har häktats.

Senaste