måndag, 27 maj, 2024
måndag, maj 27, 2024

Åklagare yrkar på villkorlig dom för Cissi Wallin

Idag avslutades tingsrättsförhandlingarna i förtalsåtalet mot journalisten Cissi Wallin. Åklagaren yrkar på villkorlig dom för att Wallin riktat våldtäktsanklagelser mot journalisten Fredrik Virtanen.

Den andra och sista rättegångsdagen i förtalsmålet mellan journalisterna Cissi Wallin och Fredrik Virtanen avslutades idag. Wallin står åtalad för att i en Instagrampost på hösten 2017 förtalat Virtanen genom att anklaga honom för våldtäkt. Wallins inlägg på Instagram ses allmänt som startskottet på den svenska Metoo-rörelsen.

Wallin har tidigare berättat att hon publicerade anklagelserna för att säga sanningen och varna för en ”farlig man”. Åklagaren Daniel Suneson menar däremot att Wallins publiceringar inte varit försvarliga eftersom de vid publiceringen handlar om en händelse långt bakåt i tiden. Nöjesjournalisten Virtanen är heller inte någon makthavare enligt honom, utan är att betrakta som en ”B-kändis”, rapporterar SVT.

Wallins advokat Percy Bratt menade i sin slutplädering att Virtanen visst är en makthavare och att Wallins berättelse är en omistlig del av Metoo-rörelsen.

Virtanen har krävt 240 000 kronor i kränkningsersättning och 26 000 i sveda och värk. Dom meddelas 9 december.

Senaste