test
onsdag, 19 juni, 2024
onsdag, juni 19, 2024

Den ryske nationalistledaren Vladimir Zjirinovskij har avlidit

Vladimir Zjirinovskij, ledaren för ett av Rysslands viktigaste oppositionspartier, har avlidit. Han gjorde sig känd för radikalnationalistiska yttranden som vida överträffade Vladimir Putins mest eldfängda ögonblick.

Den ryska politikern och partiledaren Vladimir Zjirinovskij har avlidit. Han blev 75 år gammal.

Dödsbudet meddelades idag av ryska dumans talman Vjatjeslav Volodin. Zjirinovskij som gjort sig känd för en rad radikala och kontroversiella uttalanden har varit inlagd på sjukhus sedan 2 februari. En rad källor hävdar att han drabbats av covid-19 och avlidit i sviterna av det.

Zjirinovskij var en av grundarna av Rysslands liberaldemokratiska demokrati som namnet till trots driver en radikal nationalistisk politik. Vid Rysslands första val blev man största parti med över 20 procent.

Zjirinovskij ställde mellan 1991och 2018 upp i det ryska presidentvalet sex gånger. Bland Zjirinovskijs mest uppmärksammade uttalanden finns att han hoppades att ryska soldater skulle få tvätta sina stövlar i Indiska oceanen och att den polska floden Wisla ska bli den framtida gränsen mellan Ryssland och Tyskland.

Senaste