fredag, 19 april, 2024
fredag, april 19, 2024

Här är IS-terroristen Abdesalem Lassoued som skjutit ihjäl svenskar i Bryssel

Två svenskar har under måndagskvällen skjutits ihjäl i Bryssel av den illegale tunisiske IS-terroristen Abdesalem Lassoued. Ytterligare en svensk är svårt skadad och vårdas just nu på sjukhus. Terrorattacken skedde cirka en och en halv timme före EM-kvalmatchen mellan Belgien och Sverige och enligt uppgifter ska de svenska offren varit iklädda i svenska landslagströjor när de blev skjutna. Den tunisiske IS-terroristen uppger själv att han har skjutit ihjäl totalt tre svenskar och att motivet var just att döda svenskar som hämnd för världens muslimer. IS-terroristen har skjutits av polis rapporterar Belgiens inrikesminister under tisdagsmorgonen.

Under måndagskvällen har det bekräftats att två svenskar blivit ihjälskjutna i en terrorattack i Belgiens huvudstad Bryssel. Ytterligare en svensk har förts till sjukhus med svåra skador. Terrordådet är utfört av en terrorist tillhörande den islamistiska terrororganisationen IS och han heter Abdesalem Lassoued. De svenska offren var på väg till EM-kvalmatchen i fotboll mellan Belgien och Sverige och ska ha varit iklädda i svenska landslagströjor när de blev skjutna. Skjutningen ska ha skett i stadsdelen Molenbeek i Bryssel cirka en och en halv timme före matchen mellan Belgien och Sverige. Under attacken ska IS-terroristen bland annat ha vrålat ”Allahu Akbar”.

IS-terroristen själv uppger att totalt tre svenskar mördats och att motivet just var att mörda svenskar som en hämnd för världens muslimer. I en video beskriver IS-terroristen hur han lever och dör för islam och ”kommer att möta Gud och profeten med glädje”.

IS-terroristen heter Abdesalem Lassoued och är 45 år och av nordafrikans ursprung, närmare bestämt tunisisk medborgare, och ska även befinna sig i Belgien illegalt eftersom han fått avslag på en asylansökan. IS-terroristen är identifierad av belgisk polis och åklagare, och den belgiska underrättelsetjänsten ska känna till hans islamist-sympatier. I Tunisien ska IS-terroristen också ha begått terrorhandlingar som han även ställts inför rätta för.

Abdesalem Lassoued har även en historia av att begå brott i Sverige. Bara efter att ha befunnit sig i Sverige i tre månader blev Lassoued gripen och dömd för grovt narkotikabrott. Påföljden blev två år och två månaders fängelse följt av utvisning. På anstalten uppträdde Lassoued väldigt aggressivt och ska bland annat ha mordhotat personal. Även på denna tid var Lassoued mycket religiös och krävde exempelvis att få träffa en imam och att anstaltens kiosk skulle vänta med att ta hans beställning tills dess att han blivit klar med sin dagliga bön.

IS-terroristen Abdesalem Lassoued har skjutits av belgisk polis på ett café. Vid 9-tiden under tisdagen meddelade Belgiens inrikesminister att IS-terroristen avlidit till följd av skadorna.

Den tunisiske IS-terroristen Abdesalem Lassoued.

EM-kvalmatchen mellan Belgien och Sverige blev avbruten i halvlek, trots att information om terrordådet nåddes till säkerhetsansvariga redan före matchstart. Svenska fotbollsförbundets säkerhetschef Martin Fredman menar att man startade matchen för att förhindra att svenskar eller andra inne på arenan skulle gå ut på stan eftersom att arenan ansågs vara en säker plats av belgisk polis. En svensk speaker uppmanade också alla svenskar att stanna kvar inne på arenan av säkerhetsskäl. Sverige och Belgien kom överens i halvlek om att inte fortsätta matchen efter påtryckningar från framförallt de svenska spelarna som såg det som en självklarhet att inte spela vidare.

Bild på de svenska fotbollssupportrarna inifrån Kung Baudouin-stadion i Bryssel. Foto: Jörgen Lööv

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var en av de partiledarna som var snabbast ute med att kommentera terrordådet. På sin Facebooksida skriver Åkesson:

”Jag förfäras över nyheterna om den fruktansvärda skjutningen i Belgien. Mina tankar går till offrens familjer och till alla de oroliga svenskar som just nu befinner sig i Bryssel.

Vi måste gemensamt stå upp mot det blinda hat som islamisterna har tagit med sig till vår del av världen. Att oskyldiga människor gång på gång faller offer för den islamistiska terrorns vettlösa våld är en av vår tids största tragedier.”

Även Sverigedemokraternas toppolitiker Richard Jomshof har uttalat sig med anledning av terrorattacken i Bryssel. Jomshof skrev på Twitter, numera X:

”Ständigt detta islam, ständigt dessa muslimer, ständigt detta Allahu akbar.”

Den svenska regeringen uppger att man samarbetar med belgiska myndigheter för att dels reda ut exakt vad som inträffat och för att försöka få tag i gärningsmannen.

Senaste