måndag, 27 maj, 2024
måndag, maj 27, 2024

Marockaner firade matchseger mot Belgien med upplopp

Söndagens skrällseger i fotbolls-VM då Marocko vann med 2-0 mot Belgien ledde till omfattande upplopp i Bryssel och på andra platser. Polisen, som använde tårgas och vattenkanoner mot de flera hundra segerrusiga marockanerna, uppmanade allmänheten att hålla sig borta.

Ett hundratal marockaner skall, enligt belgisk media, ha kastat sten mot polisen och satt brand på bland annat elsparkcyklar och andra fordon. Över hundra poliser skall vara på plats. Vattenkanoner och tårgas har använts för att försöka lugna ner situationen. Det våldsamma firandet, närmast att likna vid upplopp, skedde efter att Marocko överraskande vann med 2-0 mot Belgien i det pågående världsmästerskapet i fotboll.

Fordon sattes i brand. Foto: Faksimil/Twitter

Enligt tidningen Politico och belgiska Nieuwsblad var det marockanska fans som firade segern på gator och torg. I Belgien bor det omkring en halv miljon människor med marockanskt ursprung. Bara i Bryssel finns mer än 20 no-go-zoner uppger

Bryssel-polisen skall ha uppmanat allmänheten att hålla sig borta för att låta blåljuspersonalen arbeta ostört. Samtidigt uppger AP att det även har varit ”oroligheter” i Antwerpen och Liège samt i Rotterdam i grannlandet Nederländerna. Även här sattes kravallpolis in. Också från Amsterdam och Haag har det rapporterats om upploppsliknande firande. Flera personer skall ha gripits i samband med upploppen.

Bryssel under söndagen. Foto: Faksimil/Twitter

Polisfacket VSOA är inte nöjda med våldet i Bryssel i går efter de våldsamma upploppen som bröt ut under och efter VM-matchen mellan Belgien och Marocko. Även säkerhetstjänsten attackerades. Inrikesminister Annelies Verlinden tackar på måndagsmorgonen polisen för deras insatser: ”Vi var väl förberedda, men det finns inget botemedel mot sådana här missdådare. Problemet är mycket bredare”, enligt Nieuwsblad.

Exakt vad som utlöste kravallerna är inte klarlagt. Somliga menar dock att det inte är riktiga supportrar utan bråkmakare och huliganer som passade på tillfället att ställa till kaos.

Marockanska supportrar drar fram längs gatorna i flera europeiska städer. Foto: Faksimil/twitter

Senaste