test
måndag, 24 juni, 2024
måndag, juni 24, 2024

Massuppsägningar och avhopp från Nya Karolinska

Efter fördyrningar i mångmiljardklassen, omfattande korruptionsanklagelser, trakasserier och en personal som går på knäna av arbetsbelastningen – nu väntar massuppsägningar på skandalsjukhuset Nya karolinska Solna. "Hur ska vi orka? Vi har redan ett ansträngt läge med anställningsstopp och ser att anställda får jobba hårdare, gå in på dubbla pass.", säger en sköterska.

Det började redan under bygget av det nya “supersjukhuset”, med skenande kostnader som kritiker menade var en konsekvens av finansieringsmodellen “offentlig-privat samverkan”, där privata bolag tar en del av den initiala kostnaden och i gengäld kan göra stora vinster. Sedan kom det fram att bygget köpte in rikligt med konsulttimmar, bland annat från det amerikanska bolaget BCG. När det uppdagades att sjukhusets produktionsdirektör, Anders Ringman Uggla, tidigare hade jobbat för BCG fick han lämna sin post. Men även hans efterträdare, Maria Nidefelt, visade sig ha jobbat för BCG.

När sedan Stockholms läns finanslandstingsråd, Iréne Svenonius, motsatte sig en extern granskning av de dyra konsultupphandlingarna så kom det snart fram att hennes man jobbade som upphandlingschef på sjukhuset och hade haft en central roll i upphandlingarna. Snittkostnaden för dessa konsulter visade sig vara cirka 700 000 kronor i månaden och sedan 2010 har mer än en miljard kronor lagts på externa konsulter. Av dessa saknar runt 80% avtalsenliga fakturaspecifikationer.

En mängd anmärkningsvärda tilläggskostnader uppdagades också med tiden, till exempel en hylla som byttes ut för hundra tusen kronor, en vattenkran som installerades för 140 000 kronor och en dörr som byttes ut för 1,2 miljoner kronor, rapporterade SvD i september 2017. Totalkostnad för sjukhusbygget landade på cirka 60 miljarder kronor.

Den externa granskningen blev till slut av och denna fastslog bland annat att Svenonius hade agerat “jävigt” – ett begrepp som i Sverige används för att beskriva företeelser i det egna landet, som när de sker i andra länder benämns “korruption”.

Falsk antisemitism och trakasserier
I gårdagens Uppdrag granskning avslöjades att en neurokirurg felaktigt har anmälts av kolleger för antisemitism. Simon Wiesenthal Center, SWC, i USA hakade snabbt på anklagelserna och hotade sjukhuset med konsekvenser om de inte omedelbart agerade mot läkaren. Men SVT kan avslöja att rabbin Abraham Cooper från SWC, som har drivit ärendet, inte ens har läst den rapport som låg till grund för anklagelserna. I själva verket visade det sig att läkaren, som av SWC förra året hängdes ut som en av världens tio värsta antisemiter, är en politiskt engagerad vänstersympatisör som länge har varnat för antisemitism och rasism och delat material med bland annat berättelser från Förintelseöverlevare.

Anklagelserna och hotet från Simon Wiesenthal Center gjorde dock att sjukhuset snabbt omplacerade neurokirurgen, som sedan dess i praktiken har fått jobba med sekreterartjänster på sjukhuset.

Massuppsägningar
Och nu avslöjar Aftonbladet att sjukhuset ska säga upp hundratals läkare och sjuksköterskor.

– Jag har svårt att förstå hur arbetsgivaren tänker. Sjukhuset vill säga upp 250 undersköterskor och barnsköterskor när vi redan i dag går på knäna, säger undersköterskan Carina Lenngren, som även berättar att anställda är chockade och gråter. Dels över oron att bli uppsagd, men också på grund av den extra arbetsbörda som personalneddragningarna kommer innebära för en personal som redan går på knäna.

– Hur ska vi orka? Vi har redan ett ansträngt läge med anställningsstopp och ser att anställda får jobba hårdare, gå in på dubbla pass. Från januari till augusti i år hade vi inom kommunals yrkesgrupper en övertid motsvarande 500 årsarbetare.

Undersköterskan Madeleine Fagernäs instämmer i bilden och söker nu nytt jobb efter 30 år på Karolinska.

– Folk säger upp sig hela tiden. Jag har nog förlorat 10 till 15 kollegor bara i år.

– Vi är fruktansvärt pressade, vi ligger på bristningsgränsen. Och vi jobbar fruktansvärt mycket övertid. Vi får SMS varje dag om att det saknas folk, säger hon.

Senaste