måndag, 27 maj, 2024
måndag, maj 27, 2024

Nationalistiska FPÖ starkt framåt i lokalval

Det nationalistiska, österrikiska partiet FPÖ gick starkt framåt i helgens lokalval i Niederösterreich. Förutom invandringskritik kan partiets inställning i frågor som rör corona, inflation, sanktioner och korruption ha haft betydelse för utgången.

Igår avgjordes lokalvalet i den österrikiska delstaten Niederösterreich. Det borgerliga partiet ÖVP som brukar dominera regionen, och flera gånger uppnått egen majoritet, gjorde ett förhållandevis dåligt val. Med ett resultat på 39,94 procent minskade partiet med 9,69 procentenheter. Socialdemokraterna lyckades inte heller profitera på detta, utan gick också tillbaka och landade på 20,66 procent.

Den stora segraren var i stället FPÖ, som landade på 24,19 procent. Det är en ökning med 9,43 procent vilket är det bästa valresultatet någonsin i denna delstat – det överträffar också 90-talets framgångar under Jörg Haider. För första gången blir FPÖ också näst största parti i Niederösterreich.

Partiet antas få en skjuts av utvecklingen på nationell nivå, där FPÖ också visat en positiv utveckling. Vid sidan av invandringsfrågan har partiet på senare tid bland annat profilerat sig med kritik av coronarestriktionerna och sanktionspolitiken mot Ryssland, samt att det skall bekämpa prisstegringarna och korruptionen.

Senaste