söndag, 26 maj, 2024
söndag, maj 26, 2024

Ombudsman för Ung Vänster framträder under falskt namn – har flera extremistkopplingar

Vänsterpartiet och särskilt dess ungdomsförbund Ung Vänster har åtskilliga gånger beslagits med att ha kopplingar till politisk extremism. Insikt24 kan idag avslöja att ungdomsförbundet har en ombudsman som inte bara kan knytas till politisk extremism, utan dessutom uppträder under falskt namn.

Claudia ”Aïcha” Sköld är ombudsman för Ung Vänster och representerar partiet i skoldebatter, allra senast igår. Men genom hela hennes politiska engagemang har hon använt sig av falskt namn när hon har framträtt i offentligheten. Hon är folkbokförd under namnet Claudia Sköld, men framträder i alla politiska sammanhang som ”Claudia Aïcha”.

Redan som gymnasielev vid Olinsgymnasiet valde Claudia att engagera sig i Vänsterpartiets ungdomsförbund i hennes hemort Skara. Vid detta tillfälle var Gottfrid Nilsson ordförande för Ung Vänster Skaraborg och han hade under hela sin tid som sådan gett uttryck för vänsterextrema sympatier.

Gruppbild inför valet 2018 där Ung Vänster Skaraborg uppmanade till fortsatt kamp även efter valrörelsen. Idag är lokalavdelningen nästan helt nedlagd.

I sociala medier stödjer han bland annat terroristgruppen AFA:s webbutik Red Deer Collective, våldsbejakande Syndikalisternas Ungdomsförbund, Syndikalistiskt Forum och en samlingslokal för vänsterextremister i Jönköping som har hotats med nedstängning av kommunen på grund av dess extremistkopplingar.

Ung Vänster-profilen Gottfrid Nilsson gillar flera våldsbejakande grupperingar med sitt facebookkonto

Under tiden som ordförande för Ung Vänster Skaraborg besökte Gottfrid Nilsson den vänsterextrema lokalen Cyklopen i Stockholm ett flertal gånger, samma lokal som terroristgruppen AFA arrangerade sitt 25-års firande i. När Gottfrid besökte Malmö passade han på att besöka Amalthea Bokcafé som också är en extremistkopplad lokal.

Det var i denna miljö som Claudia ”Aïcha” Sköld radikaliserades ytterligare enligt källor till Insikt24 och där Gottfrid Nilsson agerade som ett slags mentor för den nya aspiranten.

Under hösten 2020 flyttade Claudia ned till Göteborg och valde då att engagera sig ännu mer för Vänsterpartiet. Redan året därpå deltog hon i en kampanjvideo för Vänsterpartiet där hon beklagade sig över marknadshyror ett stenkast från hennes nya bostad i Göteborgs skärgård. Claudia Sköld hade vid detta tillfälle bildat ett ”queerkollektiv” i ett hus på Köpstadsö med andra meningsfränder.

I SVT:s partiledarutfrågning pressades Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar om partiets kopplingar till kommunismen, med tanke bland annat på partiets historiska relation till Sovjet. I intervjun tog Dadgostar avstånd från ideologin som hon menade att partiet hade lämnat. Trots detta är ungdomsförbundet fortfarande uttalat kommunistiskt och många framträdande personer hyser extremistiska åsikter. Claudia Sköld är inget undantag från detta. På hennes jacka bar hon den berömda symbolen för Sovjetunionen, hammaren och skäran, under en demonstration i helgen. Efter att jag började fotografera henne tog hon senare bort den.

Med sina antidemokratiska åsikter var det inte särskilt långt borta för Claudia att börja agera. Ombudsmannen för Ung Vänster har vid flera tillfällen agerat som mötesstörare, hon har tillsammans med andra försökt störa politiska meningsmotståndare och deras opinionsbildning. Ung Vänster Skaraborg försökte störa ut Jimmie Åkessons torgmöte inför valet 2018. Bara någon vecka tidigare hade Sverigedemokraterna tvingats pausa sitt torgmöte i Luleå på grund av omfattande störning från Ung Vänster och andra vänsterextremister. Därför var det kanske inte särskilt förvånande att Claudia Sköld också försökte störa Alternativ för Sveriges torgmöten i helgen.

I sociala medier ger Claudia Sköld uttryck för polishat och hon här där vid flera tillfällen framfört att hon tycker att alla poliser är ”svin”. Sköld stod längst fram med flera andra dömda vänsterextremister som försökte störa Nordiska motståndsrörelsens majtåg i Kungälv.

På plats fanns även Axel Tengwall som tidigare var ansvarig för Ung Vänster i Trelleborg och som hade gått till attack mot en demonstration några månader tidigare. På Claudia Sköld instagram-story kallar hon polisen för ”folkets fiende”, ”klassförrädare” och menar även att polisen missbrukar sin makt varje dag mot vänsterextremister.

Claudia Sköld har aldrig hetat ”Aïcha” i efternamn men hon hette dock ”Carola” i mellannamn fram till 2019 då hon ansökte om namnbyte till Skatteverket. Över lag är det ovanligt att politiker försöker dölja sin identitet.

Insikt24 har sökt Ung Vänsters ombudsman Claudia Sköld för en kommentar om varför hon framträder under falskt namn och hur hon ser på antidemokratiska ideologier. Claudia Sköld har avböjt en intervju.

Senaste