söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

Överläkare: näringslivet fick 500 miljarder – var är pengarna för att rädda människors liv?

Överläkaren Magnus Snäckestrand förutspår att folk snart kan börja dö i brist på vårdkapacitet, och undrar hur politikerna har tänkt tackla situationen. "Näringslivet fick 500 miljarder på ett bräde så fort de började gnälla lite, för att rädda ekonomin. Var är pengarna och besluten som behövs för att rädda riktiga medmänniskors liv?".

I en debattartikel i GP beskriver Magnus Snäckestrand, överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, en desperat situation när allt fler patienter smittade av covid-19 kommer in, samtidigt som vården är både underbemannad och saknar viktig utrustning för att hantera situationen.

”Våra lokaler är för gamla, trånga och risiga för att ta hand om smittade patienter, vi vårdar dubbelt så många patienter på den yta som rekommenderas internationellt för att förhindra smittspridning. Det finns inga luftslussar och ventilationen är en katastrof.”, skriver överläkaren.

Snäckestrand påpekar att flera försök att lyfta bristerna inom vården har gjorts redan innan coronaviruset började spridas över världen, men att inget har hänt. ”Om utvecklingen fortsätter likt Italien, och det finns just nu inget som talar emot det, så finns en inte obetydlig risk att människor kommer att dö i onödan på grund av brist på intensivvårdsplatser. Då ska man komma ihåg att Italien har dubbelt så många intensivvårdsplatser per invånare som Sverige.”, fortsätter han.

Hans kollega, överläkaren Johan Styrud på Danderyds sjukhus, gav i fredags en liknande bild och förutspådde att antalet vårdplatser kommer ta slut senast i början av denna vecka.

Exakt24 skrev i november om hur svenska sjukhus skär ner på vården av budgetskäl, samtidigt som vårdbehovet ständigt ökar i takt med att befolkningen växer och många nya invånare är vårdkrävande.

– Hur ska vi orka? Vi har redan ett ansträngt läge med anställningsstopp och ser att anställda får jobba hårdare, gå in på dubbla pass, sa undersköterskan Carina Lenngren på Nya Karolinska, och fick medhåll av sin kollega Madeleine Fagernäs:

– Vi är fruktansvärt pressade, vi ligger på bristningsgränsen. Och vi jobbar fruktansvärt mycket övertid. Vi får SMS varje dag om att det saknas folk.

Magnus Snäckestrand avslutar sin debattartikel med en retorisk fråga till politikerna om hur det kommer sig att man i detta nu – i början av en nationell, humanitär katastrof – med lätthet kan skjuta 500 miljarder kronor till näringslivet, samtidigt som vården – som står i första ledet att hantera coronavirusets härjningar – fortfarande lämnas vind för våg:

”Näringslivet fick 500 miljarder på ett bräde så fort de började gnälla lite, för att rädda ekonomin. Var är pengarna och besluten som behövs för att rädda riktiga medmänniskors liv?”

Senaste