söndag, 26 maj, 2024
söndag, maj 26, 2024

Trots kapacitetsbrist – nu kommer massuppsägningar inom vården

Trots att vården går på knäna – nu väntar massuppsägningar när den växande befolkningen inte matchas med växande skatteintäkter. Bara på tre av Stockholmssjukhusen varslas nu närmre tusen anställda.

Den svenska vården är allt mer överbelastad som en konsekvens av den snabbt växande befolkningen och de ofta mycket vårdkrävande nya invånarna. Ment trots det väntar nu massuppsägningar inom vårdsektorn. Exakt24 kunde tidigare i månaden rapportera att Nya Karolinska i Stockholm varslar 250 läkare och 350 undersköterskor för att klara av ekonomin.

– Hur ska vi orka? Vi har redan ett ansträngt läge med anställningsstopp och ser att anställda får jobba hårdare, gå in på dubbla pass, sa undersköterskan Carina Lenngren, och fick medhåll av sin kollega Madeleine Fagernäs:

– Vi är fruktansvärt pressade, vi ligger på bristningsgränsen. Och vi jobbar fruktansvärt mycket övertid. Vi får SMS varje dag om att det saknas folk.

Nu står det klart att också Danderyds sjukhus varslar för att spara pengar. ”Som en del av åtgärdsprogrammet behöver sjukhuset minska antalet anställda med cirka 250 tjänster.”, skriver de i ett pressmeddelande.

Och även Södersjukhuset i Stockholm varslar 100 anställda, rapporterar Aftonbladet. ”Sjukhuset har ett beräknat underskott på 130 miljoner för 2019 och underskottet kan uppgå till 300 miljoner nästa år om inte kraftiga åtgärder vidtas. Några åtgärder som redan genomförts är anställningsstopp samt stopp för inhyrning av personal via bemanningsföretag.”, skriver man i ett pressmeddelande.

Samtidigt visar en granskning genomförd av statliga SVT att fyra av fem kommuner nu måste dra ned på välfärden.

– Vi har varit generösa och tagit emot många nyanlända, men i grunden så är det också ett demografiskt problem, säger Bengtsfors kommunchef Göran Eriksson till den statliga TV-kanalen.

Senaste