måndag, 9 december, 2024
måndag, december 9, 2024

Pontus Bergendahl förste klimataktivist att dömas till fängelse

Nu börjar den tidigare riksdagskandidaten Pontus Bergendahl, 53, avtjäna sitt fängelsestraff för den klimataktion genomförd av Extinction Rebellion där han forcerade staketet till skyddsobjektet Ängelholms flygplats. Han döms även för en tidigare aktion där man limmade fast sig vid ett flygplan. Det är första gången fängelsestraff utdöms för klimataktivism i Sverige. Insikt24 presenterar namnen på samtliga dömda.

Det var den 31 oktober 2021 som den flerfalt dömde klimataktivisten Pontus Bergendahl, hemmahörande i Lund, tog sig in på Ängelholms flygplats och satte sig i änden på start- och landningsbanan. Han bröt därmed mot skyddslagen eftersom flygplatsen är ett skyddsobjekt.

Bergendahl döms samtidigt för en aktion den 29 juni 2020 då han och flera andra ur den extremistiska organisationen Extinction Rebellion, XR, genomförde en aktion där man limmade fast sig vid flygplansnosen på ett SAS-plan. Även detta skedde på Ängelholms flygplats. Domen som meddelades i november 2022 omfattar brottsrubriceringarna obehörigt tillträde till skyddsobjekt, egenmäktigt förfarande och skadegörelse.

Påföljden för Bergendahl sattes till fängelse i 2 månader, ett straff han börjar avtjäna nu. Han är därmed den förste klimataktivisten – eller rebellen som han själv vill kalla sig – som döms till fängelse för just klimataktivism.

Övriga som stod åtalade i samma rättegång var:
Jacob Karlsson (villkorlig dom)
Stefan Möhl (penningböter)
Pedro Palma Vilaca (villkorlig dom)
Ngoc Pham (villkorlig dom)
Lior Stefansson (penningböter)

Enligt domen har Pontus Bergendahl, utan att vara behörig, tagit sig in på skyddsobjektet Ängelholms flygplats genom att ta sig över stängslet. Väl inne på flygplatsen har han satt sig vid ena ändan av landningsbanan. Det hände den 31 oktober 2021 på Ängelholms flygplats, Ängelholms kommun. Pontus Bergendahl begick gärningen med uppsåt och har erkänt de faktiska omständigheterna. Han uppger själv att han agerade i nöd.

Via Extinction Rebellion har Pontus Bergendahl och familjen valt att ägna livet till att uppmärksamma klimatfrågan genom aktioner, demonstrationer och civil olydnad. Det har inte bara inneburit ekonomiska uppoffringar utan också fått rättsliga påföljder.

Bergendahl, som är tidigare riksdagskandidat för Klimatalliansen, är dömd sammanlagt fem gånger för bland annat ohörsamhet mot ordningsmakten, störande av förrättning och nu för obehörigt tillträde till skyddsobjekt, egenmäktigt förfarande och skadegörelse.

Det tillfälle då bland annat Bergendahl dömdes för egenmäktigt förfarande och skadegörelse beskrivs ingående i domen. Bland annat sägs att Extinction Rebellion, den 29 juni 2020, genomförde en aktion på Ängelholms flygplats. Inför aktionen hade flygbiljetter köpts för Pontus Bergendahl, Jacob Karlsson, Pedro Vilaca och Ngoc Lan Pham. Inför avgång passerade de genom säkerhetskontrollen. Men i stället för att stiga på flygplanet under boardingen, klev de ut på plattan där Lan Pham satte snabblim på sina händer och limmade fast sina handflator mot flygplanets nos. Flygplanet disponerades av SAS AB och skulle flyga till Stockholm. Samtidigt som Lan Pham limmade fast sig vid flygplansnosen agerade de andra i de roller som man tidigare hade kommit överens om; Jacob Karlsson vecklade ut och höll upp en banderoll, Pedro Vilaca fotodokumenterade och Pontus Bergendahl utgjorde poliskontakt samt hanterade kommunikation med flygplatspersonal och polis. Aktionen var noggrant planerad. Flera av deltagarna hade i förväg hade gått igenom hur de skulle agera och även provlimmat sina handflator mot en hård yta. Syftet med aktionen var, enligt aktivisterna att genom fredlig civil olydnad och med minimala negativa konsekvenser väcka uppmärksamhet för klimatfrågan och den hotande klimatkrisen.

Som Insikt24 tidigare har rapporterat avkunnades nyligen domar mot flera XR-aktivister för olaga intrång på Volvo Cars utställningslokal i Stockholm. Under samma kampanj – ”Uppror för livet” – stormade organisationen även Skolverkets lokaler. Rättegången för det är satt till den 24 maj i Solna tingsrätt.

Senaste