söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

Reinfeldt kan bli snuvad på ordförandeposten för SvFF

Vem som utses till Svenska Fotbollförbundets ordförande är ännu oklart. Valet står mellan den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt och Lars-Christer Olsson som varit generalsekreterare för UEFA. Stödet för Reinfeldt har dock visat sig vara lågt och den tidigare statsministern kan därmed gå miste om ordförandeposten, trots att han är valberedningens förslag. Insikt24 går igenom Reinfeldt och Olssons stöd bland de olika distrikten och klubbarna.

Imorgon, den 25 mars ska en ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet (SvFF) väljas. Kandidaterna till ordförandeposten är Lars-Christer Olsson och den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt. Valberedningen har förslagit Reinfeldt till posten, men stödet för den tidigare statsministern har inte visat sig vara övertygande. Enligt uppgifter till Fotbollskanalen har endast Reinfeldt ett uttalat stöd på 69 röster, vilket motsvarar närmare 27% av rösterna som distrikten och klubbarna har. För att bli vald krävs dock en majoritet av rösterna och det innebär att Reinfeldt behöver 61 röster till.

Fotbollskanalens genomgång visar att Reinfeldt erhåller ett uttalat stöd från 6 av totalt 24 distrikt. Däremot får han stöd från stora distrikt såsom Stockholm, Västergötland och Uppland, vilket gör att han kommer få minst 55 av 172 röster från distrikten, något som motsvarar närmare 32%. När det gäller klubbarna ligger det öppna stödet för Reinfeldt på 14 av 86 röster, motsvarande cirka 16%. Men vissa av de klubbar som säger sig stödja Reinfeldt uppger att de inte är helt säkra på att deras röster faller på den tidigare statsministern. Flera klubbar såsom Örebro, Helsingborg och IK Uppsala säger endast till Fotbollskanalen att de ”lutar åt valberedningens förslag” och Gamla Upsala SK säger bland annat att de ”inte tänkt så mycket på det”, men Fotbollskanalen väljer ändå att tillskriva dessa röster som säkra för Reinfeldt. Bland allmänheten är stödet för Reinfeldt inte heller särskilt stort. I en omröstning som Aftonbladet lagt upp har 77% av totalt 4465 personer röstat nej till frågan om de vill se Fredrik Reinfeldt som ordförande för SvFF.

Motkandidaten till valberedningens förslag är Lars-Christer Olsson som har en lång bakgrund i fotbollssfären. Bland annat har Olsson varit generalsekreterare för Europas fotbollskonfederation UEFA och ordförande i Svensk elitfotboll (Sef) under nio års tid. Det öppna stödet för Olsson uppger Fotbollskanalen är något lägre än stödet för Reinfeldt och landar på 61 röster. 7 av 24 distrikt och ett stort antal storklubbar som AIK, BK Häcken, Hammarby och Malmö säger till Fotbollskanalen att de ger stöd till Olsson. Flera klubbar, som av Fotbollskanalen listas som osäkra, har dock senare gått ut offentligt och visat sitt ställningstagande. Exempelvis gick storklubben IFK Göteborg ut på sin hemsida och skrev att man kommer stödja Lars-Christer Olsson eftersom man ”uppskattar den transparens och tydlighet han har haft i sin kandidatur”. Enligt Helsingborgs Dagblad ska dessutom mycket peka på att 12 av 16 klubbar i den högsta ligan Allsvenskan kommer att lägga sina röster på Olsson.

För några veckor sedan fanns det ytterligare en kandidat till SvFF:s ordförande post Caroline Waldheim. Men hon valde att hoppa av eftersom att hon ansåg att stödet för henne var för lågt. Dock hade hon stöd från det tunga distriktet Göteborg som innehar 11 röster. Efter att Waldheim hoppade av har Göteborgs distriktet ännu inte velat uttala sig om vem man kommer att stödja i valet mellan kandidaterna Fredrik Reinfeldt och Lars-Christer Olsson. Många menar nu att det kan komma att bli Göteborgs distriktet som avgör omröstningen.

Imorgon, den 25 mars klockan 11:00 börjar Svenska Fotbollförbundets årsmöte och då får vi facit om Göteborgs distriktet röstar på Lars-Christer Olsson, som de i nuläget största Göteborgsklubbarna IFK Göteborg och BK Häcken kommer att göra, eller om distriktet ger sitt stöd till valberedningens förslag Fredrik Reinfeldt.

Senaste