måndag, 27 maj, 2024
måndag, maj 27, 2024

Ungern skall hålla en folkomröstning om sanktionerna mot Ryssland

Ungern skall hålla en så kallad nationell konsultation, en folkomröstning, om EU:s sanktioner. Det meddelade Máté Kocsis, gruppledare för regeringspartiet Fidesz, vid en presskonferens.

Den ungerska regeringen har ofta använt folkomröstningar som ett instrument för att visa att den egna politiken har legitimitet och uppskattas av det ungerska folket. Hungary Today meddelar att det också gäller EU-sanktionerna mot Ryssland.

Vid en presskonferens meddelade Máté Kocsis, gruppledare för regeringspartiet Fidesz, att en så kallad nationell konsultation, som framförallt skall omfatta energisanktionerna skall hållas. Gruppledaren påpekade att Ungern blir det första landet som låter folket säga sitt om sanktionerna.

Han menade vidare att sanktionerna inte uppfyllt sina löften utan gjort EU fattigare och Ryssland rikare. Ett löfte utställdes också om att de styrande partierna i Ungern skall verka för att sanktionerna avskaffas under hösten.

Vid samma presskonferens framfördes också att vänsterpartiernas finansiering från utlandet skall undersökas, något som kallades ”en av de mest häpnadsväckande skandalerna de senaste trettio åren”. Utländsk kampanjfinansiering är förbjuden enligt ungersk lag.

Senaste