lördag, 18 maj, 2024
lördag, maj 18, 2024

Veckan med Trump: Kritik mot Bidens Ukrainapolitik och stämning mot Hillary Clinton

Trump är inte längre president, men han är för den skull inte overksam. I ett inslag från Fox News säger president Trump att om han fortsatt varit president hade kriget aldrig brutit ut och i dagens läge hade han inte bara skickar Mig-29: or. I ett annat inslag säger general Jack Keane att en högt uppsatt källa i Vita Huset uppger att Biden-administrationen den senaste veckan försökt pressa Ukraina till ett ofördelaktigt fredsavtal. Det senaste utspelet från Trump är att han stämmer Hillary Clinton med flera för deras påståenden om rysk inblandning i hans valkampanj.

I en intervju på Fox News säger Trump att under hans tid som president vågade sig Putin inte på att angripa Ukraina och att inget annat land heller angrep någon annan stat. Detta till skillnad från under George W. Bush, Obama och Biden.

Trump påtalar också att det var han som först skickade Javelin pansarvärnsrobotar till Ukraina och att de har haft en avgörande betydelse för Ukrainas förmåga att stå emot den ryska invasionen. På frågan vad han hade gjort mer om han fortfarande varit president svarar han att han först och främst hade sett till att få ner oljepriset genom ökad utvinning: ”Med ett lägre oljepris slutar kriget av sig självt”, säger Trump.

Utöver stridsflygplanen Mig-29 som Biden fortfarande förhalar hade han skickat bland annat drönare.

Trump talar också om Putins kärnvapenhot som han avvisar med att USA är en större kärnvapenmakt, han uppger också att under hans tid moderniserades kärnvapnen och ubåtar att avlossa dem från byggdes. Han nämner inte de ryska kärnvapens status och det finns anledning att fundera över den med tanke på hur mycket sämre än man trodde de konventionella styrkorna visat sig vara.

Angående Kinas påverkan på situationen säger Trump att Biden hotats av Kina. Biden hade nyligen ett två timmar långt samtal med Kinas president Xi Jinping vars detaljer inte är kända, men Trump säger att han är helt säker på att Biden hotades av Xi Jinping.

Trump talar också varmt om ukrainske presidenten Zelenskyj, inte bara för ledarskapet under kriget utan för att han stod upp för Trump när anklagelser om att han skulle ha försökt utöva påtryckningar mot Ukraina framfördes av Demokraterna.

I ett annat inslag på Fox säger general Jack Keane att det är sannolikt att Ukraina kommer att vinna kriget på ett avgörande sätt om de får fortsatt stöd. General Keane är nära anknuten till Trump och var en av de officerare som tvingades bort från ett militärt rådgivande organ när Biden tillträdde och har varit befälhavare eller rådgivare i alla större konflikter USA varit inblandade i sedan Vietnamkriget. Det mest uppseendeväckande han hade att säga var att han från en högt uppsatt källa i Vita Huset hade uppgifter om att Bidenadministrationen den senaste veckan försökt tvinga Ukraina till en ofördelaktig fredsuppgörelse med Putin. Det kan vara anledningen till den charmoffensiv Zelenskyj genomfört i olika parlament den senaste veckan för att få stöd från andra länder för att fortsätta kriget.

I det senaste utspelet meddelar Trump att han stämmer Hillary Clinton, Demokratiska Partiets Kongress (DNC) och ett drygt tjugotal andra aktörer för falska påståenden om rysk inblandning i hans valkampanj 2016. Trump uppger att han har haft direkta kostnader för sitt försvar mot anklagelserna på runt 24 miljoner dollar, men stämmer dem på det tredubbla.

Senaste