test
onsdag, 19 juni, 2024
onsdag, juni 19, 2024

Barndomsvänner dömda för bombdåd mot danska skatteverket

Det är ännu inte klarlagt varför två unga män från Sverige sprängde en bomb vid det danska Skatteverket i Köpenhamn i augusti förra året.

Två svenska medborgare döms till fyra respektive fem års fängelse för sprängningen vid Skatteverket i Köpenhamn. Det meddelade domare Kirsten Schmidt vid domen i Köpenhamns tingsrätt på torsdagseftermiddagen.

Männen är 23 och 24 år gamla och utvisas också ur Danmark för gott.

De två svenska medborgarna, vars namn uppges av danska medier – Nurettin Nuray Syuleyman och Zacharias Tamer Hamzi – stod åtalade för att ha fört med sig en bomb i en svenskregistrerad skåpbil och utlöst den vid det danska Skatteverket på Østbanegade på Østerbro i Köpenhamn. De två männen är barndomsvänner.

Den 6 augusti 2019 detonerade en kraftig bomb framför det danska Skatteverkets kontor på i Köpenhamn. Två svenska medborgare åtalades senare för attacken. En greps på Köpenhamns flygplats den 17 augusti när han anlände på ett plan från Libanon och den andre greps i Malmö den 13 november.

De anklagas för att ha brutit mot vapenlagen genom att transportera en bomb med dynamit till Köpenhamn från Sverige och för att ha orsakat en explosion med stor förödelse – dansk lagstiftning gör det möjligt att höja straffet med upp till hälften om det anses vara en terrorhandling.

Förutom att transportera och utlösa bomben, åtalades de för brott mot avsnitt 114a i danska strafflagen om terrorism.

Åklagaren ansåg att det var ett terrordåd, eftersom männen planerade sprängningen och utlöste bomben vid den danska myndigheten men domstolen valde att fria männen på den åtalspunkten

Åklagare Andreas Christensen förklarade efter domen att Åklagarmyndigheten önskade pröva lagrummet gällande vad som kan definieras som terrorism. Men rätten ansåg att det inte fanns några bevis för att de tilltalade ämnade orsaka omfattande förstörelse eller att det var en terroristhandling.

”Det är risken när man åberopar en lag som inte har använts tidigare” sade han, med hänvisning till den aktuella terroristlagen.

Explosionen orsakade skador på myndighetens egendom för cirka 6,2 miljoner danska kronor. Dessutom drabbades den närliggande Nordhavnstationen av skador för nästan 12 000 kronor.

Nurettin Nuray Syuleyman och Zacharias Tamer Hamzi har förklarat sig oskyldiga till anklagelserna. De har erkänt att de kört skåpbilen i fråga från Malmö till Köpenhamn tillsammans. Men där upphör enigheten. De har alltså gett motstridiga förklaringar till varför de kom till Köpenhamn, och motivet till dådet är inte klargjort.

Enligt domstolen agerade Syuleyman förare, medan Hamzi hade en mer aktiv roll i bombdådet.

Det var han som utlöste bomben. Som ett resultat av detta dömdes han till fem års fängelse, medan Syuleyman dömdes till fyra års fängelse. Åklagare Andreas Christensen hade yrkat på sju års fängelse för båda. Männen har ännu inte bestämt sig för om domen skall överklagas.

Senaste