söndag, 26 maj, 2024
söndag, maj 26, 2024

Bolsonaro: Leonardo DiCaprio finansierar skogsbränder i Amazonas

"Leonardo DiCaprio, du är inblandad i brännandet av Amazonas!", dundrar Brasiliens president Bolsonaro i en ny video på nätet. Detta med anledning av att västerländska NGO:s – i vissa fall finansierade av DiCaprio – misstänks ligga bakom bränder som man filmar och bildar opinion kring.

Det var under torsdagen, i en livesändning “till nationen” på Facebook, som den brasilianske president Jair Bolsonaro anklagade skådespelaren Leonardo DiCaprio för att ha finansierat skogsbränder i Amazonas skogar, rapporterar Breitbart. Enligt Bolsonaro är  västerländska så kallade ”NGO:er” – civila organisationer som i regel ägnar sig åt politisk aktivism – aktiva i Amazonas med att starta skogsbränder.

“En NGO betalar 70 000 reais (cirka 160 tusen svenska kronor) för ett fabricerat foto på bränder. Och vad är enklare? Du leker “brand” i skogen, tar ett foto, filmar det, sänder det till en NGO, NGO:en publicerar det, tar kontakt med Leonardo DiCaprio och Leonardo DiCaprio donerar 500 tusen USD (cirka 4,8 miljoner svenska kronor) till NGO:en”, förklarade den brasilianske presidenten i videon och förtydligade:

– Leonardo DiCaprio, du är inblandad i brännandet av Amazonas!

Samtidigt skriver den brasilianska nyhetstidningen Estadao att polisen har arresterat fyra  personer under onsdagen, kopplade till miljöorganisationer som hävdar att de “bekämpar bränderna”. Det misstänks nu att det är mer än en slump att de råkar vara på plats när bränderna startar.

Di Caprio är Hollywoods starkast profilerade klimataktivist, enligt Newsweek. Men han får ofta utstå kritik för sin frikostiga användning av privata jetplan.

Falska fotobevis och oärliga narrativ
Enligt Bolsonaro var Madonna och Frankrikes president Emmanuel Macron ”smartare” än DiCaprio, eftersom de “använde några bilder av skogsbränder tagna för decennier sedan och postade dem på internet”. Fotona han refererar till spreds av Macron och Madonna i  augusti, mitt i det hysteriska drev som leddes av västerländsk media med anledning skogsbränder och påstådda skogsbränder i Amazonas. Men snart kom det fram att fotona togs av en fotograf som gick bort 2003, varför de med säkerhet ska vara minst 16 år  gamla.

Breitbart påpekar också att skogsbränderna i grannlandet Bolivia till skillnad från de i Brasilien faktiskt har ökat kraftigt som en konsekvens av att landets socialistiska regering har gett bönderna tillstånd att bränna väsentligt mer av skogen. Detta samtidigt som den brasilianska regeringen, i motsats till den bild som västerländsk media har gett, har begränsat eldandet.

Senaste