måndag, 27 maj, 2024
måndag, maj 27, 2024

Efter The Guardians påtryckning – Facebook raderar Red Ice

Mediekanalen Red Ice har tagits bort från Facebook under natten. Det skedde efter påtryckning från den vänsterliberala tidningen The Guardian. "Det är inte ens att diskutera. Det finns ingen ursäkt för att inte ta bort det här materialet.", säger "amerikanska Expo".

En talesperson från Facebook sa under tisdagen att företaget nu har bestämt att Red Ice och en sida som heter Affirmative Right strider mot policyn mot ”organiserat hat”. Förbudet gäller sidorna som Red Ice TV:s värd Lana Lokteff och Henrik Palmgren handhar, såväl som deras nätradio Radio3Fourteen. Beslutet kom efter att den vänsterliberala tidningen The Guardian släppt en artikel som problematiserar att Red Ice lyfter fram diskussioner som man anser är kontroversiella. Många samtida förespråkare av ”vit nationalism” fixerar på konspirationsteorier om demografiska förändringar och betraktar etnisk mångfald som ”folkmord mot vita”, skriver the Guardian. 

– Det är inget snack om att varenda av av dessa grupper är en vit nationalistgrupp, säger Heidi Beirich, direktör för Southern Poverty Law Center – ett ”amerikanskt Expo” – efter att ha läst The Guardians artikel.

– Det är inte ens att diskutera. Det finns ingen ursäkt för att inte ta bort det här materialet.

Red Ice, som blev avstängda från Youtube så sent som den 17 oktober, kommenterar Facebooks beslut på Twitter:

– Folk som lyssnar och tittar på våra program vet att det inte finns något hat i våra hjärtan, inte heller uttrycks det i vårt innehåll. Vi motsäger oss den här lögnen i media. Vårt brott är att vi är för effektiva när det kommer till att exponera globalistagendan, det uppenbara hatet och diskrimineringen av folk med europeiskt ursprung.

Red Ice har under många år tagit upp ämnen som går långt utanför den rådande åsiktskorridoren, men har under de senaste åren framförallt kommit att fokusera på frågor som berör europeisk/västerländsk identitet. I sina program har man haft med flera kontroversiella gäster – något som nu har fått gammelmedia att reagera.

Det var i våras som facebook utannonserade sina nya regler som går ut på att man likställer det man kallar för ”vit nationalism” och ”separatism” med nazism, och därmed censurerar man konton som lyfter fram dessa åsikter till allmänheten. Man har tidigare valt att stänga ner Tommy Robinsons konto permanent efter att han kom med ett avslöjande om BBC.

Senaste