test
onsdag, 19 juni, 2024
onsdag, juni 19, 2024

Immunitetspass kan snart avgöra vem som får röra sig fritt i samhället

I bland annat Storbritannien, USA och Tyskland överväger man nu att registrera den som har antikroppar mot covid-19 med hjälp av så kallade immunitetspass. Den som har passet ska då kunna röra sig mer fritt i samhället än andra. Men WHO är kritiska och menar att det ännu är okänt hur länge man kan vara immun mot viruset.

Brittiska Open University, OU, har utvecklat världens första “digitala immunitetspass”, ett slags pass som registrerar den som har antikroppar mot det nya coronaviruset. Detta ska ses mot bakgrund av att den brittiska regeringen har uttryckt en vilja att implementera en sådan lösning för att de som redan har haft smittan, och därmed kan antas vara immuna, ska kunna gå tillbaka i arbete och återgå till en mer normal livsstil.

– Vi tittar på immunitets-certifikat, säger Storbritanniens hälsominister Matt Hancock.

– Folk som har haft sjukdomen har utvecklat antikroppar kan verifiera det och därmed i så hög grad som möjligt återgå till ett normalt liv, vidareutvecklar han.

OU:s immunitetspass bygger på datalagring genom samma teknik som bitcoins och andra kryptovalutor, så kallad “blockkedja”. Enligt OU är deras system “säkert och skyddar mot manipulation”. Eftersom blockkedjan är distribuerad över alla användares enheter och lagras krypterad och utan någon central databas så är detta tänkt att säkra att datan lagras tryggt och att den personliga integriteten upprätthålls.

När användaren gör ett test för antikroppar så måste denne verifiera sig med en mobilapp som kontrollerar mot fingeravtryck och därefter lagrar testresultatet i blockkedjan. Om testet är positivt kan appen senare användas för att verifiera att användaren har antikroppar och därför kan tillåtas resa och röra sig i miljöer som inte är tillgängliga för andra.

Även amerikanska Quantum Materials Group har utvecklat ett immunitetspass baserat på blockkedja – detta på plattformen “Hyperledger Sawtooth enterprise blockchain”, vilket är fri programvara med öppen källkod. Den amerikanska statsepidemiologen Dr. Anthony Fauci har bekräftat att modellen med immunitetspass är något man nu överväger.

Också i Tyskland diskuteras immunitetspass. “De som är immuna kan tilldelas ett slags vaccinationspass som till exempel kunde ge dem undantag från de sociala restriktionerna”, förklarar den tyske epidemiologen Gerard Krause för The Guardian.

WHO kritiska
Men Världshälsoorganisationen, WHO, är kritiska till konceptet och påtalar att vi ännu inte vet om och hur länge en person som har smittats av covid-19 är immun. Och Peter Openshaw, professor i experimentell medicin på Imperial College London, varnar för att immunitetspass kan ge oönskade och kontraproduktiva effekter när folk utanför riskgrupperna medvetet kan tänkas försöka bli smittade för att få passet och därmed kunna återgå till en mer fri livsstil.

Senaste