söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

”Jag är less på den här negerskiten” – NHL-coach kan sparkas efter kritik mot rapmusik

Kanada skakas av ytterligare en ”rasistskandal” inom nationalsporten ishockey. ”Jag är less på den här negerskiten”, ska den nuvarande NHL-tränaren Bill Peters sagt om hip hop som spelades i omklädningsrummet.

För två veckor sedan tvingades den legendariske hockeykommentatorn Don Cherry avsluta sin TV-karriär efter att i direktsändning föreslagit att invandrare som kommit till Kanada ska hylla fallna kanadensiska soldater. Nu skakas Hockeykanada av ytterligare en ”rasistskandal”.

Det handlar om NHL-laget Calgary Flames tränare Bill Peters som för tio år sedan ska ha kritiserat den svarta spelaren Akim Alius konstanta spelande av hip hop i omklädningsrummet. ”Akim, jag är less på att du spelar den här negerskiten”, ska han ha sagt, enligt Aliu som valt att avslöja tränarens ord mer än ett decennium efter att de ska ha inträffat.

Det var under säsongen 2009-10 i AHL-laget Rockford Ice Hogs som händelsen, som backas upp av två av Alius lagkamrater, inträffade. ”Jag är less på att höra om en neger som knullar en annan neger i arslet”, sade Peters då, enligt den kanadensiska hockeyjournalisten Frank Seravalli.

Aliu, som var 20 år när händelsen inträffade, ska ha chockats av tränarens rättframma kritik av gangsterrappen.

– Du kunde höra en knappnål falla. Allt blev dödstyst. Jag bara satt ner på min plats och sa inte ett ord, sa han om sin och lagets reaktion på Peters ord.

Aliu, som har en nigeriansk pappa och ukrainsk mamma men växte upp i Kanada, etablerade sig aldrig i NHL. Han menar nu att Peters utspel kan vara orsaken till att hans NHL-karriär stannade vid sju matcher. Till TSN säger han nu att hans karriär blev ”ruinerad innan den ens startade”.

Calgary Flames har meddelat att man ser allvarligt på sin tränares ord. Peters kommer stå över nattens bortamatch mot Buffalo Sabres. Istället kommer Flames att coachas av den assisterande tränaren i väntan på att en intern utredning av händelsen blir klar.

Blev sparkad av svenska laget

Aliu är själv en kontroversiell figur. Han gjorde sig redan som juniorspelare impopulär bland sina lagkamrater genom att vägra delta i en initieringsrit som alla nya spelare i laget Windsor Spitfires traditionsenligt deltog i.

Mot slutet av sin karriär värvades Aliu till det dåvarande SHL-laget Karlskrona HK, men eftersom han inte tog en plats i den högsta svenska serien lånades han 2018 ut till Malmölaget IK Pantern i Hockeyallsvenskan.

Från Pantern fick han sedermera sparken efter att ha varit inblandad i ett bråk i spelargången under en match mot AIK på Hovet i Stockholm. Aliu ska ha startat slagsmål med både vakter och andra spelare och bland annat slagit AIK-målvakten Erik Källgren i ansiktet.

IK Pantern sparkade Aliu omedelbart efter incidenten. I ett pressmeddelande skrev man då att ”vi tar mycket stort avstånd från den typen av beteende som Akim Aliu visat och det är definitivt inte förenat med IK Panterns värdegrunder. Vi vill även rikta en stor ursäkt till spelare och ledare i AIK som fallit offer för Akim Alius beteende denna kväll.”

Senaste