test
måndag, 24 juni, 2024
måndag, juni 24, 2024

Johnson vill lagstifta mot förhalande av Brexit

Efter förra veckans storseger i parlamentsvalet siktar Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på att snabbt uppfylla sitt främsta vallöfte: att ta landet ut ur Europeiska unionen.

Ända sedan folkomröstningen 2016, då en kraftig majoritet av det brittiska folket röstade för att lämna EU, har utträdet skjutits upp.

Det har spekulerats i att de segdragna förhandlingarna mellan den brittiska regeringen och EU beror på att det brittiska etablissemanget i själva verket inte vill lämna EU och gör allt för att förhala frågan.

Men nu vill Johnson sätta stopp för detta. Hans mål är att Storbritannien lämnar unionen redan om en månad, 31 januari 2020. Han vill även stifta en lag som gör det omöjligt att förlänga den ”övergångsperiod” som följer på EU-utträdet längre än till 31 december 2020.

– Förra veckan röstade folket för en regering som kan genomföra Brexit och ta det här landet framåt och det är precis vad vi planerar att göra, med start denna vecka, ska en källa i premiärministerns närhet sagt till nyhetsbyrån AFP.

Senaste