test
söndag, 23 juni, 2024
söndag, juni 23, 2024

Kina bygger ännu ett skjukhus för att hantera offer för Coronaviruset

Dagen efter att kinesiska myndigheter meddelade bygget av ett nytt sjukhus för att hantera smittade av coronaviruset så går man nu ut med att man ska bygga ytterligare ett nytt sjukhus. Detta har tolkats som att epidemin i själva verket kan vara väsentligt större än vad kinesiska myndigheter vill erkänna och ett London-baserat forskarteam bedömer det verkliga antalet smittade till 5-10 gånger officiella siffror.

Igår meddelade kinesiska myndigheter att man har påbörjat bygget av ett nytt sjukhus i coronavirusets ursprungsstad Wuhan. Sjukhuset, som ska vara färdigbyggt efter bara sex dagar, ska kunna ta emot tusen smittade patienter. Och idag meddelar man att man bygger ytterligare ett sjukhus i Wuhan – denna gång med plats för 1 300 smittade.

Efter att det andra sjukhuset utannonserades så har det spekulerats brett om att epidemin i själva verket är mycket allvarligare än vad kinesiska myndigheter har velat erkänna – en farhåga som delas av ett Hong Kong-baserat team av specialister på epidemier och det närbesläktade SARS-viruset. Efter att teamet återvänt från Wuhan till Hong Kong så meddelade man att “utbrottet i Wuhan är minst tio gånger större än vad SARS var”. SARS dödade 775 personer innan man lyckades stoppa spridningen.

Enligt forskare vid Northeastern University och Imperial College i London har många kinesiska sjukhus klassat patienter insjuknade i coronaviruset som om de istället hade drabbats av “allvarlig lunginflammation”. De brittiska forskarna bedömer att den verkliga siffran över antalet smittade är fem till tio gånger högre än vad som rapporteras, vilket skulle innebära minst 8-16 tusen redan nu – fler än som någonsin har smittats av SARS.

Det har nu kunnat fastslås att coronaviruset kan spridas genom symptomfria personer, vilket försvårar begränsandet av spridningen väsentligt. Enligt WHO har hittills 39 av de cirka 1 500 insjuknade återhämtat sig, medan 42 har dött. Och Tom Frieden, tidigare chef för USA:s  folkhälsomyndighet, är oroad över hur lätt viruset sprider sig.

– Om överföringen mellan människor fortsätter som nu och den höga graden av allvarligt insjuknande kan bekräftas så är detta uppenbart en händelse att oroa sig för internationellt.

Senaste