test
onsdag, 19 juni, 2024
onsdag, juni 19, 2024

Misstanke om att coronavirusutbrott har sitt ursprung i ett laboratorium i Wuhan

Fox News källor rapporterar att det finns en ökande misstanke att Covid-19 utbrottet har sitt ursprung i ett laboratorium i Wuhan, men inte som ett biovapen, utan som en del av Kinas försök att bevisa att deras förmåga att identifiera och bekämpa virus är lika bra eller bättre än USA:s.

Detta kan vara den ”dyraste regeringsmörkläggningen genom tiderna” uppgav en av källorna.

Källorna tror att den första överföringen av viruset – en naturligt förekommande stam som studerades där – var från fladdermus-till människa och att ”patient noll” arbetade på laboratoriet, och rörde sig i Wuhan. Det har ryktats om att laboratoriet skulle vara ursprunget till pandemin sedan månader tillbaka, men den officiella förklaringen är att viruset uppstod på Wuhans djurmarknad.

Den ”ökande misstanken” kommer från både sekretessbelagda och öppna dokument och bevis, sade källorna. Inget av detta har dock kunnat kontrollerats av utomstående, varför vissa inom USA:s förvaltning, underrättelsetjänster och epidemiologiska experter är mer skeptiska. President Trump har dock sagt att han tar misstanken på allvar och att han ämnar se till att frågan undersöks.

Vad alla är överens om är den omfattande mörkläggning av data och information om Covid-19 som den kinesiska regeringen iscensatt.

Dokumenten lär visa tidiga insatser av läkare på labbet för att isolera viruset. Wuhans djurmarknad har ursprungligen identifierats som en möjlig ursprungspunkt, men där har enligt uppgift aldrig fladdermöss sålts, och källorna sade till Fox News att anklagelserna mot marknaden var ett försök av Kina att avleda de initiala misstankarna mot laboratoriet.

Amerikanska ambassadtjänstemän varnade redan i januari 2018 för otillräcklig säkerhet vid Wuhans institut för virologis laboratorium och vidarebefordrade information om forskare som bedriver riskfylld forskning om coronavirus från fladdermöss, enligt tisdagens The Washington Post.

General Mark Milley, ordförande för USA:s Joint Chiefs of Staff, kommenterade artikeln redan på tisdag eftermiddag: ”Det bör inte komma som någon överraskning för er att vi har ett stort intresse i frågan och vi har låtit underrättelsetjänsterna ta en rejäl titt på det. Jag skulle säga att just nu är det obekräftat, även om den sammanvägda bedömningen verkar tyda på naturlig uppkomst så vet vi inte säkert”.

”Vi ser att de fortfarande undanhåller information och jag tror att vi måste göra mer för att fortsätta att pressa dem att dela mer” sade försvarsminister Mark Esper till ”America’s Newsroom” i onsdags, med hänvisning till Kina. Esper tillade att han inte tänkte kommentera ”underrättelseuppgifter”, men sade att ”de flesta människor tror att det var en naturlig uppkomst – det var organiskt, så att säga. Jag tror att i sinom tid, när vi kommit igenom pandemin vi är i just nu, kommer det att finnas tid att se tillbaka och verkligen ta reda på vad som hände och se till att vi har en bättre förståelse så att vi kan förhindra detta i framtiden”.

Experter pekar på virusets struktur, och säger att genomkartläggningen specifikt visar att det inte var genetiskt modifierat.

I sin intervju med ”The Story” i onsdags kväll anmärkte utrikesminister Mike Pompeo: ”Vad vi vet är att detta virus har sitt ursprung i Wuhan, Kina. Vi vet att det finns ett Wuhan Institute of Virology bara några kilometer från där djurmarknaden var. Det finns fortfarande mycket att undersöka. Ni skall veta att USA: s regering arbetar flitigt för att klarlägga det.”

När det gäller utrikesdepartementets varningar om Wuhan-laboratoriet, sade Pompeo att anläggningen ”innehöll mycket smittsamt material – vi visste att de arbetade på ett sådant program, många länder har program som detta. I länder som är öppna har de möjlighet att kontrollera dem och skydda dem, och de tillåter utomstående observatörer att se till att alla processer och förfaranden är de rätta. Jag önskar bara att det hade gjorts här.”

På torsdagen besvarade Kinas utrikesdepartement på misstanken att viruset kom från deras anläggning, genom att citera uttalanden från Världshälsoorganisationen WHO att det inte finns några bevis för att coronaviruset kom från ett laboratorium.

USA hjälpte ursprungligen kineserna genom utbildning i ett projekt som heter PREVENT långt innan kineserna började arbeta med detta virus. Den franska regeringen hjälpte sedan kineserna att starta upp laboratoriet i Wuhan.

Kina raderade och ändrade data ”med 100 procents säkerhet”, sade källorna till Fox News. Prover förstördes, kontaminerade områden skrubbades, några tidiga rapporter raderades, och forskningsartiklar drogs tillbaks.

Det fanns läkare och journalister som ”försvann” efter att ha varnat för spridningen av viruset och dess smittsamma natur och hur det kan överföras från människa till människa. Kina stoppade snabbt inrikesresor från Wuhan till resten av Kina, men stoppade inte internationella flighter från Wuhan.

Dessutom berättar källor för Fox News att Världshälsoorganisationen (WHO) var delaktig från början i att hjälpa Kina täcka sina spår. Detta bekräftades också i förtäckta ordalag av doktor Daniel Liao, Taiwans officiella representant i Sverige i en intervju med tidskriften Kvartal. Taiwan är ett av de länder som agerade snabbt vid utbrottet och införde vad som i praktiken var ett inreseförbud från fastlandskina, något som kritiserades av Kinas representant i WHO. Redan i slutet av december 2019 införde Taiwan tester av alla resande från Wuhan, innan det ens var bekräftat att viruset smittade mellan människor, och misstänkta fall sattes i karantän. Som en jämförelse kan nämnas att Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten den 29 februari avfärdade flygplatskontroller med att de ”skapar en falsk trygghet”.

Taiwan varnade tidigt WHO om misstankarna rörande ett nytt virus i Kina, men varningen ignorerades enligt doktor Liao. Detta har nu kommit att bli en av anledningarna till att USA drar tillbaka sitt bistånd till WHO. Nämnas skall att Taiwan inte är medlem i WHO, eftersom detta har stoppats av Kina som anser att Taiwan är en del av Kina.

Trump meddelade vid Vita husets pressträff om coronavirus i Rose Garden på tisdagen att USA omedelbart kommer att stoppa all finansiering till WHO, och säger att organisationen hade prioriterat ”politisk korrekthet över livräddande åtgärder”. USA är WHO:s största enskilda bidragsgivare, och utrikesdepartementet hade tidigare planerat att ge WHO 893 miljoner dollar under den nuvarande tvååriga finansieringsperioden.

Samtidigt har Trumps egen hantering av krisen kommit i fokus. Den 24 januari twittrade Trump till exempel beröm av Kinas ”öppenhet” om coronavirus, något som nu kan ses som lite förhastat.

Under de sex dagar efter att den kinesiska ledningen i hemlighet fastställt att de sannolikt stod inför en epidemi från ett nytt coronavirus höll Wuhan, staden i epicentrum av sjukdomen, en stor bankett för tiotusentals människor samtidigt som miljoner människor började resa genom staden för det kinesiska nyårsfirandet.

President Xi Jinping varnade allmänheten på den sjunde dagen, den 20 januari. Men vid det laget hade uppskattningsvis mer än 3 000 människor smittats under nästan en veckas offentlig tystnad, enligt interna dokument som The Associated Press har kommit över och låtit experter utvärdera baserat på retrospektiva infektionsdata.

”Det här är enormt” säger Zuo-Feng Zhang, epidemiolog vid University of California i Los Angeles.

”Om de hade vidtagit åtgärder sex dagar tidigare hade det varit betydligt färre patienter och sjukvården hade räckt. Vi kunde ha undvikit kollapsen av Wuhans sjukvårdssystem.”

Senaste