måndag, 9 december, 2024
måndag, december 9, 2024

Mördad irakier är vid liv – läs om bedrägeriet som fick Finland att stoppa alla utvisningar till Irak

Finland skakas av ett grovt asylbedrägeri. Irakiske Ali sökte asyl i landet, men fick avslag och återvandrade. Tre veckor senare ska han ha mördats, något som ledde till en intensiv kampanj från public service-kanalen Yle för att liberalisera invandringspolitiken. Alis dotter, som var kvar i Finland som asylsökande, tog fallet till Europadomstolen som nyligen fällde Finland. Därefter stoppades alla utvisningar till Irak. Men nu har fallet fått en oväntad vändning sedan irakiska myndigheter meddelat att Alis dödsattest är fejkad. Dottern sitter anhållen på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri och grov förfalskning.

Ali invandrade med två barn till Finland under migrationsvågen 2015, men fick avslag på sin ansökan av finska migrationsverket Migri. Han överklagade till domstol, men fick nej även där.
I slutet av 2017 valde han att nappa på den finska statens erbjudande om ett återvändarbidrag för att resa till sitt hemland. Innan avfärd medverkade han i public service-kanalen Yles dokumentär ”Den sökande gråter”, av Barbro Björkfelt. Där framställde han sig själv som en hedersmänniska som arbetade i den irakiska polisen för mänskliga rättigheter och mot korruption, och att han därför behövt fly för sitt liv.

– Om man sköter sitt jobb på rätt sätt får man många fiender i mitt land. Mitt arbete går ut på utredning av mänskliga rättigheter och korruption. Jag tar mitt jobb på allvar. Jag vägrar att ta emot mutor, berättade han för Yle.

Den forfalskade dodsattesten. Bild: Yle

Men Migri utvisade mannen som inte kunde styrka att han hade någon hotbild mot sig. Bara några veckor efter att han återvänt till Bagdad meddelade hans dotter Noor till Yle att han blivit ihjälskjuten, något som ledde till stor uppståndelse och en utdragen kampanj från public service-bolaget mot politikerna.

”Farhågorna besannades: Ali nekades asyl i Finland, blev ihjälskjuten tre veckor efter att han återvände till Irak”, rubriksatte Yle en artikel där Alis dotter berättar om sorgen efter den döda fadern och hur han kramade om dem för sista gången.

I artikeln framgår även att dottern och hennes två barn ska utvisas. På grund av faderns död bestämde hon sig för att överklaga beslutet i hopp om att nu kunna få asyl.

– Jag är rädd och har mardrömmar. Jag är rädd för att också jag dör. De vill döda oss alla. Om de bara var ute efter pappa så skulle de ha lämnat mina andra familjemedlemmar i fred men nu är också de försvunna, sade hon.

Dottern och fadern tros ha genomfört bedrägeriet i samförstånd. Faderns påstådda död skulle användas för att dottern skulle beviljas asyl i Finland. Dottern tog även fallet till Europadomstolen där Finland fälldes för brott mot Europakonventionen, varpå alla utvisningar till Irak stoppades. Hon tilldömdes även 20 000 euro i skadestånd av finska staten, som skulle betalas till henne nu i maj. På grund av det avslöjade bedrägeriet kommer Finland att ställa in betalningen. Skärmavbild: Yle

Flera ledande politiker uttalade sig till Yle i hårda ordalag om Migris utvisning. Vid det här tillfället styrdes Finland av en högerregering med invandringskritisk profil sedan det nationalistiska partiet Sannfinländarna tagit plats i en regering för första gången. Regeringen stod fast vid att utvisningarna till Irak skulle fortsätta trots mordet på Ali. Trycket från vänsteroppositionen att luckra upp regelverket blev allt starkare, ofta med hjälp av Yle som var de som först hade skrivit om mordet.

Vänsterförbundet, De Gröna och Svenska Folkpartiet rasade. Toppolitiker och partiledare i de olika oppositionspartierna – Eva Biaudet (SFP), Li Andersson (V) och Ville Niinistö (Gröna) – krävde att utvisningarna skulle stoppas.

”Vi kan inte försäkra oss om säkerheten för de som blir skickade tillbaka, vilket så tydligt nu bevisats i Alis fall. Finland år 2018 kan inte vara ett land som skickar tillbaka personer med risk om att bli dödade”, skrev Eva Biaudet, riksdagsledamot för Svenska Folkpartiet, som är det parti i Finland som vill ta emot flest invandrare.

Finland fälldes i Europadomstolen – alla utvisningar stoppades
Parallellt med den kampanj som Yle nu startat och som blivit föremål för omfattande tryck mot regeringen från vänsteroppositionen, tog dottern fallet till Europadomstolen. I november 2019 fälldes Finland av domstolen, som slog fast att landet hade brutit mot artikel två och tre i Europakonventionen, punkterna som handlar om rätt till liv och förbud mot tortyr.

Efter Alis påstådda död inledde public service-bolaget Yle en intensiv kampanj för att liberalisera Finlands invandringspolitik, bland annat genom hård kritik mot finska migrationsverket Migri. Nu när bluffen avslöjats har Yle bett om ursäkt för sina falska nyheter och sagt att det är ”pinsamt” och ”beklagligt”. Skärmavbild: Yle

Yle var snabbt framme och utkrävde ursäkter av Migri som genomfört utvisningen. Yles reporter Ingemo Lindroos frågade om de brister i kvalitetskontroller som måste ha funnits på Migri och hur man ska komma tillrätta med det, så att inga fler utvisade irakier mördas.

”Nu medger Migri fel efter att Finland fälls i fallet med irakiska Ali: Det här är väldigt allvarligt”, löd rubriken på Yles artikel.

Domen ledde till att Finland avbröt alla avvisningar till Irak och omprövade utvisningsbeslutet för över 500 irakier.

Yle ber om ursäkt: ”Pinsamt och beklagligt”
Men nu har fallet fått en oväntad vändning. I slutet av april slog nyheten ned som en bomb: Cent­ralkriminalpolisen meddelade att Alis dödsattest var förfalskad, och att han med största sannolikhet lever.

Avslöjandet har lett till att Yle, och flera andra som använt Alis ”död” som slagträ i debatten, behövt krypa till korset.

Yle, som alltså kritiserade Migri för bristande kontroll och kvalitet, har nu bett om ursäkt för sina falska nyheter.

Journalisten Jessica Stolzmann på Yle, som var den som först skrev om ”mordet” på Ali efter att dottern Noor givit Stolzmann dödsattesten, skrev då så här:
”Mannen som heter Ali träffas av tre skott i huvudet och kroppen. Bara tre veckor tidigare har han lämnat Finland där han hade ansökt om asyl men fått negativt beslut.”

Nu beklagar hon att hon lät sig luras av den irakiske bedragaren men säger ändå att det är bra att han inte blivit mördad.

”Om det som Centralkriminalpolisen nu misstänker stämmer, så är det ju ett allvarligt bedrägeri, och i så fall mycket beklagligt. Ändå är det förstås bra om han inte har blivit mördad”, kommenterar hon i en artikel i Yle.

Stolzmann säger att motivet bakom det fejkade mordet inte är säkerställt men att ”en fingerad död kunde kanske underlätta dotterns möjlighet att få asyl Finland”.
Hon säger också att de borde ha varit ”ännu noggrannare”.

– Det är allvarligt om vi har gått ut med osanning i vår rapportering. Det vi baserade våra uppgifter på var intervjuer med anhöriga, dödsattesten som vi också verifierade, och rapporter från polisen i Irak. Dessutom fanns information om att han också tidigare hade blivit utsatt för mordhot. I efterhand kan man säga att vi borde ha varit ännu noggrannare. Men då var uppgifterna så trovärdiga att vi kunde gå ut med det, säger Stolzmann och fortsätter:
– Samma information gick igenom så många insatser som i så fall har blivit lurade, inklusive en domstol. Det är pinsamt och beklagligt om det var felaktig information. Men det vet vi alltså ännu inte helt säkert.

Även lobbyorganisationen Flyktingrådgivningen tillhörde de som använde Alis död för att motivera att fler araber skulle få stanna i Finland. Pia Lindfors, verksamhetsledare, sade att ”Hela finska staten bär ansvaret” för Alis död. Nu är även hon ångerfull.

”Då fanns det inte orsak att ifrågasätta sanningen i den givna informationen. Om det framkommer att polisens misstankar håller streck, det vill säga att vi har fått felaktig information av den klagande, så är det en enorm besvikelse”, skriver hon nu i ett pressmeddelande.

Även Europadomstolen, som alltså använde Alis bluffade dödsattest som underlag för att fälla Finland för brott mot Europakonventionen, uttrycker nu ånger.

”Det rör sig naturligtvis om en ytterst allvarlig sak, och det är mycket viktigt att de misstankar som väckts utreds så grundligt som möjligt. När saken behandlades i fjol framfördes det inte några invändningar om eventuellt förfalskade dokument”, säger Pauliine Koskelo, Finlands domare i Europadomstolen till Yle.

Alla EU-länder har en egen domare i domstolen. Nu kommer Finland be domstolen att behandla fallet på nytt.

Centralkriminalpolisen avslöjade bluffen – dottern häktad
Det var den finska centralkriminalpolisen som avslöjade bluffen som politiker, journalister, flyktinglobbyister och Europadomstolen gick på. Polisen hade fått in flera tips och börjat nysta i fallet, och kunde snabbt få bekräftat av irakiska myndigheter att dödsattesten, som alltså Europadomstolen använde som underlag, var förfalskad.

I ett pressmeddelande meddelade polisen att de begärt en kvinna född 1996 häktad:
”I det ärende som lämnades till Europadomstolen för avgörande var det fråga om att en person som i Finland hade fått negativt asylbeslut kort efter återkomsten till sitt hemland Irak skulle ha dödats där. Klagomålet lämnades av en nära anhörig till mannen och Europadomstolen gav Finland den fällande domen den 14 november 2019. Europadomstolen uppmärksammade i sin dom särskilt att de finska myndigheternas bedömning av framtida hot inte hade gjorts på rätt sätt. Polisen misstänker att de handlingar som ledde till den fällande domen är förfalskade och att den nära anhöriga till käranden fortfarande lever.”

Västra Nylands tingsrätt häktade dottern fredag den 24 april på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri och grov förfalskning.

Senaste