söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

Muslimer grävde upp barngrav – dumpade kroppen vid väg

Efter att en tre dagar gammal flicka avlidit och begravts samlades en grupp muslimska män efter en uppmaning av imamer, grävde upp kroppen och dumpade den på en väg – för att flickan enligt dem var ”otrogen”.

Ledare för den religiösa minoriteten Ahmadiyya anklagar muslimska ”fanatiker” för att ha grävt upp liket efter en tre dagar gammal flicka från en begravningsplats och därefter ha dumpat kroppen vid en väg. Händelsen, som rör upp starka känslor i Bangladesh, skedde förra veckan i byn Ghatura. Det var efter att en tre dagar gammal flicka, som fötts med komplikationer och fått vara i kuvös, avlidit under torsdagen förra veckan som blev hon begravd på den lokala, statligt ägda, begravningsplatsen senare under samma dag.

Men bara timmar efter begravningen samlade lokala imamer från flera moskéer ihop en grupp med muslimska ynglingar som därefter gemensamt begav sig till begravningsplatsen och grävde upp flickan. Därefter dumpade man kroppen vid en väg vilket syns på bilder som delats mycket över sociala medier. Flickans ”brott” var att hon föddes in i en familj med en annan muslimsk inriktning än majoriteten.

Betraktas som ”avfällingar”
Enligt den lokala Ahmadiyyaledaren S.M. Selim, så hade fanatiska muslimer grävt upp flickans kropp och därefter dumpat den som skräp utanför begravningsplatsen.

— Hennes brott var att hon föddes in i en Ahmadiyya-muslimsk familj, sade Selim till tidningen Dhaka Tribune.

Ahmadiyya-muslimerna är en gren av islam, med cirka 100 000 följare i Bangladesh och totalt ungefär 10 miljoner i världen, som menar att deras grundare var en av profeterna i islam. Detta avsteg från majoritetsbefolkningen, där 90 procent är sunnimuslimer, har gjort gruppen till hatade utbölingar som ofta angrips och mördas av andra muslimer och utstår religiöst förtryck i muslimska länder. I Pakistan. är till exempel Ahmadiyya-muslimer förbjudna att räknas som muslimer, vilket gör dem till andra klassens medborgare med få rättigheter i det muslimska landet. I Bangladesh utsätts de för kontinuerliga angrepp, mord och även terrordåd – men upplever sig inte få mycket skydd från de sunnimuslimska myndigheterna.

Imam försvarar agerandet
— Några anti-ahmadimän samlades efter att mitt barn begravts. De grävde upp kroppen och dumpade den utanför vägen till begravningsplatsen. Jag kunde inte känna igen dem då jag inte bor här, sade pappan till flickan, Saiful Islam till Dhaka Tribune efter händelsen.

Efter att polis kommit till platsen och talat med lokalborna som grävt upp flickans kropp bestämde myndigheterna att det var bäst att begrava flickan på en annan gravplats, 16 kilometer bort i en annan by. Det är oklart om polisen kommer att agera mot gravskändarna då de hävdar att ”ingen anmälan inkommit” samt att händelsen ”löst sig fredligt”.

Den lokala imamen Munir Hossain förnekade även att kroppen grävts upp men sade att lokala muslimer förhindrat att föräldrarna kunnat begrava flickan.

— Det är emot Sharia att låta en otrogen begravas på en muslimsk gravplats. De trogna muslimerna i byn skulle aldrig tillåta det, sade Hossain till AFP.

På sociala medier i Bangladesh har flera röster höjts både till försvar för familjen och mer anmärkningsvärt, för gravskändningen som man menar följer islamisk tro.

Senaste