lördag, 18 maj, 2024
lördag, maj 18, 2024

Muslimsk knivman skjuten vid nationalistisk manifestation

En arabisk man beväpnad med kniv försökte anfalla ledaren för det danska nationalistiska partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan, när denne genomförde en politisk manifestation på den danska nationaldagen genom att bränna Koranen i ett invandrargetto. Mannen omringades av polis, men vägrade släppa kniven och blev då skjuten i benet.

Det var något efter tre på fredags eftermiddagen i det danska invandrargettot Gellerup i Århus (Aarhus) som polisen tvingades skjuta en medelålders man i benet efter att han försökt anfalla den danske partiledaren för nationalistpartiet Stram Kurs, Rasmus Paludan. Bakgrunden var att Paludan utannonserat att han skulle hålla en politisk manifestation i en park och där elda upp en Koran, som en symbol på Danmarks nationaldag. Rasmus Paludan har vid ett flertal andra tillfällen angripits av våldsamma invandrare som vägrar acceptera att han i den danska demokratin har rätt till sådana politiska yttringar. Mycket riktigt behövdes det även denna gång en stor mängd poliser för att kunna hålla Rasmus Paludan säker från våldsamma invandrare. En av dem kom fram till Paludan, på andra sidan om polisens avspärrning.

– Jag frågade mannen om han ville prata. Då svarade han: ”håll käften”, berättar Rasmus Paludan till nyhetsförmedlaren Frihedens Stemme. Därefter drog mannen kniv och försökte anfalla Paludan.

Skjuter muslimsk knivman
Händelsen, som fångades på film, visar hur mannen, iklädd vit kostym, brutit sig igenom polisavspärrningen som höll uppretade invandrare ifrån partiledaren och försökte ta sig fram till Paludan. Han stoppades dock av polis som drog sina tjänstevapen och omringade mannen. Trots upprepade order om att lägga ifrån sig kniven vägrade den arabiska mannen, som istället höjde ett finger i luften – en islamistisk symbol ofta använd av jihadister som signalerar att det bara finns en gud. Efter att ha varnat mannen om att han skulle bli skjuten i benet om han inte släppte kniven, och även skjutit ett varningsskott i luften tvingades polisen att skjuta araben i benet. Rasmus Paludan skadades inte under mordförsöket. På sin Facebook skriver Paludan att ”En muslimsk man på cirka 55 år angrep mig med kniv vid Gellerupparken. Jag är oskadd.”

Innan, under och efter den politiska manifestationen som Stram Kurs höll så skedde flera sammandrabbningar mellan polis och invandrarungdomar som kastade sten och sköt raketer mot poliserna. Enligt journalister på plats körde invandrare även runt i bilar och vrålade på polisen att de var ”sjuka i huvudet allihopa”.

Politiker fördömer attacken
Attacken har fördömts av flera danska politiker som menar att det är en attack på västerländska värderingar och demokratin.

– Det är helt galet, man skall inte hota Rasmus Paludan på några vis. Det här är en trist utveckling av en situation. För varje gång det är sådana här protester som på olika vis går för långt, så är det bara till glädje för Rasmus Paludan. Det är ju konsekvent, att varje gång det varit våldsamma demonstrationer mot Rasmus Paludan så har det gått framåt för honom, säger Karsten Hønge, ledaren för Socialistisk Folkeparti till Extra Bladet och tilläger att det som skett är chockerande.

Kristian Thulesen Dahl, ledaren för Dansk Folkeparti, går längre:

– Jag tycker att det är fullständigt vanvettigt att någon springer runt med kniv. De skall hålla sig väck och låta Rasmus Paludan yttra sina politiska åsikter utan att bli angripen av sådana slynglar. Det är bra att polisen gör sitt arbete så att några får klart för sig att de inte har något att tjäna på att förstöra en politisk manifestation.

Vid frågan från Extrabladets journalist om det är rätt för samhället att lägga resurser på att beskydda honom svarar han till svar för yttrandefriheten:

– Jag vill inte alls tänka på resurser. Jag vill koncentrera mig på de människor som inte vill låta honom vara ifred. Så länge som han håller sig inom de riktlinjer som polisen anvisar så har han fullständig rätt till att agera och hålla tal. Då är det bara för alla andra att respektera det. Om de blir sura kan de skriva en insändare eller hålla en motdemonstration. De skall inte hindra folk från att uttrycka sig genom att knivhota dem, säger han.

Polisen har meddelat att gärningsmannen är inlagd på sjukhus men att han inte är allvarligt skadad. Två poliser har än så länge skadats av våldsamma invandrare som kastat sten på dem.

Senaste