fredag, 24 maj, 2024
fredag, maj 24, 2024

Muslimska brödraskapet får allt starkare fäste i Nederländerna

I och med massinvandringen av muslimer till västvärlden får den världsomspännande islamistiska organisationen Muslimska brödraskapet ett allt större inflytande. I Nederländerna varnar nu experter för att flera av landets största moskéer i Amsterdam och Rotterdam är kontrollerade av det Muslimska brödraskapet.

Rotterdammoskén De Middenweg och Amsterdamlokaliserade Blå moskén är kontrollerade av det Muslimska brödraskapet. Det var det bistra beskedet från terrorexperten och utredaren Ronald Sandee till det nederländska parlamentet under förra veckans utfrågning om utländskt inflytande över islamiska institutioner i Nederländerna.

Enligt den holländska dagstidningen Algemeen Dagblad berättade Sandee för det nederländska parlamentets andra kammare om hur moskéerna i Rotterdam och Amsterdam kontrollerades av det konservativa Muslimska brödraskapet, rapporterar Free West Media.

Nederländske anti-terrorexperten Ronald Sandee. Foto: Twitter.

Sandee pekade ut Jacob van der Blom, styrelseordförande för Blå moskén, och Imam Yassin Elforkani som medlemmar i det Muslimska brödraskapet. Båda förnekar dock att de skulle vara medlemmar av brödraskapet. Van der Blom är också grundare av moskén De Middenweg.

Sandee har inga hårda bevis för att Van der Blom och Elforkani skulle vara kopplade till Muslimska brödraskapet, men använder sig av en välkänd jämförelse: ”om det rör som en anka och låter som en anka är det nog en anka”. Både Van der Blom och Elforkani ”följer det muslimska brödraskapets ideologi”, hävdar Sandee.

Pengarna kommer från Gulfstaterna
Moskén i Amsterdam, byggd med pengar från Kuwait och Qatar, upptog en stor del av diskussionen i parlamentet. Sandee, som tidigare arbetat för den militära underrättelsetjänsten i Nederländerna, talade också mycket om det muslimska brödraskapet internationella paraplyorganisation. Enligt honom strävar organisationen efter att upprätta en stat styrd i enlighet med sharia – den islamiska lagen.

Företrädare för Muslimska brödraskapet som bor i västländer är vanligtvis välutbildade och välartikulerade, men motsätter sig integrationsförsök från de samhällen de lever i. Enligt honom uppmuntrar de kvinnor att bära slöjor och lägger ett stort fokus på så kallade ”islamofoba tendenser i samhället”.

Sandee nämnde Blå moskén som ett slående exempel på inflytande och påverkan från oljerika och förmögna gulfstater. När Kuwait klev in som finansiär av moskén omkring 2006 tog en högt uppsatt kuwaitisk tjänsteman över företaget som äger fastigheterna som moskén ligger i och enligt Sandee bestämmer Kuwait fortfarande över moskéns inriktning.

Sandee sade också att han hört om unga konvertiter i Blå moskén som är skrämmande extrema i sina åsikter. ”Men det är bara hörsägen, vid denna tidpunkt”, tillade han.

I De Middenweg-moskén, som också finansieras av Gulfstaterna och har samma ägare som Blå moskén, är inflytandet från Muslimska brödraskapet tydligt på talarna och i den religiösa undervisningen. Sandee pekade även ut Essalam-moskén i Rotterdam, den största i Nederländerna, som ett näste för Muslimska brödraskapet.

Nederländerna ”naivt” inför islamismen
Genom att ignorera finansieringen från Gulfstaterna visar Nederländerna att landet är naivt och godtroget, sade han. ”Jag har en känsla av att länder som Turkiet och Qatar följer en helt medveten strategi för att påverka muslimska grupper utomlands. Samtidigt sitter vi fast med religionsfriheten.”

Sandee förespråkar därför olika åtgärder för att begränsa utländsk finansiering av religiösa grupper. Han nämnde den österrikiska islamlagen som ett exempel, som innehåller ett förbud mot utländsk finansiering. Han föreslog också ett europeiskt förbud. ”Det skulle vara en möjlighet att begränsa oönskat inflytande på en gång.”

Under parlamentsutfrågningen sattes strålkastarljuset på Jacob van der Blom, den förre detta direktören för Essalam-moskén, som enligt Sandee har starka kopplingar till Qatra Charity, en framstående ekonomisk givare till olika islamiska institutioner i Europa. Van der Blom har i flera år varit chef för Europe Trust Netherlands, ägare till De Middenweg-moskén i Rotterdam och Blå moskén i Amsterdam.

Enligt Sandee är Europe Trust Netherlands en fastighetsfilial till det Birminghambaserade moderbolaget Europe Trust, som har förbindelse till det Muslimska brödraskapet.

Koppling till salafister
Sandee pratade också om kopplingen mellan det Muslimska brödraskapet och salafistiska grupperingar. ”Det finns en slags holländsk salafism eller ett holländskt Muslimskt brödraskap, sade han.”

Sandee utfrågades också om en detaljerad artikel som han skrev förra året för en amerikansk forskningswebbplats där han fördömer Amsterdams avradikaliseringsprogram, som enligt honom drivs av tvivelaktiga personer. Tecken på människor som är radikaliserade har ignorerats, menar han.

Senaste