test
måndag, 24 juni, 2024
måndag, juni 24, 2024

Norska och brittiska forskare: coronaviruset skapat i labb

I Kinas främsta viruslaboratorium i Wuhan pågår sedan det öppnade 2015 experiment med olika coronavirus. Nu menar brittiska och norska forskare att delar av genkoden i SARS-CoV-2 bekräftar att viruset togs fram i laboratorium och inte kom från djur.

I en ny studie skriver den brittiske professorn Angus Dalgeish och norska Birger Sørensen att sekvenser i coronaviruset ger starka indikationer på att det är framtaget i laboratorium. Sedan viruset började spridas mellan människor har det knappt muterat alls, vilket tyder på att det redan från början var anpassat för spridning mellan människor – en omständighet som motsäger teorin om att det skulle ha korsat artbarriären genom att hoppa från djur till människor.

– När vi tekniskt beskriver viruset så ser vi ju att det inte har blivit till genom en naturlig utveckling. Det är gjort av amerikaner och kineser som del av det som heter “gain of function”-studier. Det görs över hela världen. Man säger att man inte gör det, men det sker hela tiden på avancerade laboratorier, förklarar Sørensen.

Kina och USA har länge samarbetat i forskningen kring coronavirus och i de så kallade “gain of function”-studierna så ökar man på konstgjord väg virusets smittsamhet för att lättare kunna genomföra vetenskapliga experiment. Denna typ av virus kallas “chimera”.

Även australiensiska forskare har landat i samma slutsats efter att ha studerat viruset.

– Det här viruset var helt klart perfekt anpassat till människor från dag ett, säger professor Nikolai Petrovsky till Sky News Australia.

Sir Richard Dearlove, tidigare chef för brittiska underrättelsejtänsten MI6, bekräftar händelseförloppet för Daily Telegraph.

– Jag tror att detta startade som en olycka. Detta väcker frågan om Kina kommer ta på sig ansvaret och om Kina ska betala skadestånd.

USA:s statssekreterare Mike Pompeo påstod i förra veckan att det finns “enormt med bevis” för att coronaviruset kommer från det viruslaboratorium som ligger i Wuhan. Laboratoriet, som finansierades med kinesiska och amerikanska skattemedel, är Kinas första med den hösta biologiska skyddsnivån 4 och öppnade 2015 för att studera bland annat coronavirus. Pompeo var chef för CIA fram tills 2018 då han blev statsekreterare.

Senaste