måndag, 15 april, 2024
måndag, april 15, 2024

Orbán varnade Soros och EU-eliten för att bråka med Ungern

"Vi brukade tänka att Europa är vår framtid. Nu vet vi att vi är Europas framtid!", sa Ungerns premiärminister Viktor Orbán i sitt årliga "tal till nationen". Han utmålade specifikt vänsterliberaler, EU-eliten och George Soros som fienden till Ungern och skickade dem en varning: "Låt oss visa att den som gräver en grop för Ungern själv faller i den! Ungern framför allt. Gode Gud över allt. Leve Ungern! Leve ungrarna!"

Under söndagseftermiddagen höll Ungerns premiärminister Viktor Orbán sitt årliga “tal till nationen”. Han inledde årets tal med en kort tillbakablick och recension av läget i landet när hans regering först tog över 2010 – då ett land med hög arbetslöshet och stora budgetunderskott. Vidare menade Orbán att det som framförallt fattades då inte kan mätas i pengar – det som saknades var “självrespekt”.

– Jag har noterat att vid varje framgång, vid varje fall där en nation reser sig – då börjar det genom att självrespekten stärks.

Därefter jämförde han situationen i dagens Ungern med 2010.

– Tio år senare kan jag med lämplig ödmjukhet säga att vi har funnit den (självrespekten). Vi tog ett djupt andetag och introducerade de nationella konsultationerna. Vi skickade iväg IMF (världsbanken) och vi betalade tillbaka deras lån i förväg.

– Jag ser idag att nyckeln till vår framgång var att regeringen aldrig var ensam i allt detta. Vi har aldrig regerat “över huvudet” på folk, utan vi hittade en metod för att involvera folket i politiken. Detta genom de nationella konsultationerna.

De nationella konsultationerna är en slags folkomröstning som Orbáns regering har infört och genomfört åtta gånger sedan 2010. Ungrarna har bland annat fått rösta om invandring, självbestämmande och stöd till ungerska barnfamiljer. Vad gäller IMF så var det den föregående vänsterliberala regeringen som tvingades ta upp nödlån därifrån, efter att ha styrt landet med stora budgetunderskott ett antal år i rad.

– Vi har skapat 850 000 jobb! Och vi gjorde slut på möjligheten att “snylta”, fortsatte Orbán, syftandes till hur de ungerska socialbidragen har ersatts med statligt arrangerade heltidsarbeten.

– I den ekonomiska rapport som Bryssel släppte tidigare i veckan kan man läsa att den ungerska ekonomin växte snabbast på hela kontinenten!, tillade den ungerske premiärministern, syftandes på de aktuella ekonomiska siffror som Exakt24 rapporterade i fredags.

– Regeringen av tidigare kommunister sänkte Ungern med sin liberala politik – liberalen är inget annat än en kommunist med examen!, fortsatte Orbán.

Liberalen är inget annat än en kommunist med examen

– Jag har sett över de senaste 30 åren sett hur George Soros vid tre tillfällen har försökt plundra Ungern. På 1990-talet ville han köpa upp all ungersk statsskuld. Tack till Jozsef Antal (dåvarande premiärminister) som inte tillätt det!

– Soros försökte råna Ungern igen 1994. Han försökte ta över den nationella sparbanken, OTP, vilket i praktiken hade inneburit att varje ungrares pengar hade hamnat i en och samma hand. Tack till Gyula Horn (dåvarande premiärminister) som inte tillätt det!

Det tredje exemplet på hur Soros ska ha ”försökt plundra Ungern” är, enligt Orbán, pågående sedan 2015 års migrationskris.

– 2015 hjälpte “mänskliga rättighetsgrupper” och ligor av människosmugglare ”vågor av migranter” in i Europa.

Därefter gick han in på det ekonomiska läget och politiken.

– Linjen med generella skattesänkningar har fungerat eftersom “ett stigande tidvatten får alla båtar att flyta”.

Något som Viktor Orbáns regering har fått mycket kritik för från neokonservativt och atlantistiskt håll har varit den ungerska regeringens så kallade ”öppning österut” – en ambition att stärka de ekonomiska banden med länder i öst. Orbán kontrade kritiken med aktuell statistik över hur mycket investeringar denna linje har bringat in i landet.

– Under 2019 såg vi 101 stora investeringar för 1,7 biljoner forinter (54 miljarder SEK) – den högsta siffran någonsin. 60 procent av investeringarna kommer österifrån.

Därefter attackerade Viktor Orbán de federalister och vänsterliberaler i Bryssel som med olika medel motarbetar den ungerska regeringen.

– Vi har också lärt oss att Europa inte är Bryssel. Vi är Europa! Och vi behöver inte rädas den trötta Bryssel-eliten, som långsamt håller på att gå under. Vi brukade tänka att Europa är vår framtid. Nu vet vi att vi är Europas framtid!

– Vår nation vet att Ungern kommer främst!

Vi brukade tänka att Europa är vår framtid. Nu vet vi att vi är Europas framtid!

Sedan gick den ungerske premiärministern in på familjepolitiken och miljöpolitiken – två särskilt utpekade områden, där miljöfrågorna har seglat upp högt på dagordningen under det senaste året.

– Familjer har fått tillbörligt erkännande och stora familjer fått ett mycket stort erkännande.

– Antalet giftemål är nu det högsta någonsin och antalet skilsmässor har aldrig varit lägre. Antalet aborter faller.

– Vi måste bygga ett land där det från ett materiellt perspektiv är mer gynnsamt att skaffa barn än att leva utan barn!, sa Orbán och gled sedan över till miljöfrågan.

– Klimat- och naturskydd är kristna och patriotiska skyldigheter.

Nu skärper den ungerska regeringen kontroller och straff för nedskräpning av naturen – ett fenomen som Orbán lovade i praktiken ska “elimineras” inom två år. Sedan kom ett nytt grepp för att både öka barnafödandet och gynna naturen:

– Med varje ny födsel ska vi plantera tio träd! Vi har också satt en målsättning om att 2030 så ska den totala skogsarealen ha ökat med 26 procent.

Därefter avslutades talet mer ödesmättat:

– Framgångarna tillhör nationen, och ansvaret regeringen. Om nationen lyckas så går äran till nationen. Om nationen presterar dåligt så har vi regerat dåligt.

– Ungern förtjänar framgång. Låt oss visa att den som gräver en grop för Ungern själv faller i den! Ungern framför allt. Gode Gud över allt. Leve Ungern! Leve ungrarna!

Senaste